Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od
tagovi uređeni od Znatko

Kakvi su projekti srednjoškolaca koji su realizirani kroz program „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“ u sklopu Dana hrvatskog turizma 2022.godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Program za učenike srednjih škola: „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“ 

Brnjac: Mladi vode promjenu ka uključivom i održivom turizmu

Press Mints

U sklopu održavanja Dana hrvatskog turizma, danas su učenici srednjih strukovnih i umjetničkih škola predstavili svoje projekte, realizirane kroz program Ministarstva turizma i sporta „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“. Priliku za predstavljanje imalo je pet najboljih projekata temeljem Javnog poziva u školskoj godini 2019. / 2020. te 2021..

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ističe kako je Vlada Republike Hrvatske za ovakve projekte do sada osigurala gotovo 4 milijuna kuna, te dodaje:

Posebno nam je zadovoljstvo što naši srednjoškolci baš ovdje na Danima hrvatskog turizma imaju priliku predstaviti svoje inovativne projekte u sektorima turizma i ugostiteljstva. Možemo vidjeti kako je pred hrvatskim turizmom jedna svjetla budućnost i svi smo izuzetno ponosni radi toga. Projekti, koje smo danas imali prilike vidjeti, na inovativan način pokazuju kako turizam spaja tradiciju i nove tehnologije, ali i izazove i rješenja. Mladi vode promjenu ka uključivom i održivom turizmu koji prihvaća lokalne vrijednosti, a mi za to moramo nastaviti stvarati mogućnosti i u narednom razdoblju.

Zanimljivi projekti oduševili su i direktoricu regionalnog odjela za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Alessandru Priante, kojoj je fokus rada usmjeren upravo na mlade generacije u turizmu, ali i druge sudionike Dana hrvatskog turizma, odnosno predsjednika za turizam iz ADAC-a  Karlheinza Jungbecka te voditeljicu odjela za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća i turizam u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Céline Kauffmann.

U sklopu programa financiraju se projekti koji promoviraju ekologiju u turizmu, turizam s elementima volonterizma, turistički proizvod koji pruža lokalno iskustvo, primjenu IT tehnologije u kreiranju turističkog proizvoda destinacije i slično. Ono što je također bitno jest da projekti povezuju javni, civilni i privatni sektor sa znanošću, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša te s uvođenjem novih tehnologija i uključivanjem strateški definiranih posebnih oblika turizma.

Najbolji projekti u 2021. i 2022. godini:

  • Briga o gostu s posebnim potrebama projekt je realiziran u partnerstvu četiri zagrebačke srednje škole - Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje, Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj i Elektrotehničke škole, kojim se potiče senzibilizacija i edukacija javnosti, ponajprije u okviru ugostiteljskog sektora spram gostiju s posebnim potrebama.
  • Gastro povratak prirodi predstavlja projekt stvaranja novog gastro proizvoda destinacije koristeći samoniklo bilje kao resurs za stvaranje gastro turističkog doživljaja, a realiziran je u partnerstvu Srednje škole „Stjepan Ivšić“ Orahovica i Srednje škole Stjepana Sulimanca, Pitomača.
  • Treasure digging game realiziran je u partnerstvu Turističko - ugostiteljske škole Split i Elektrotehničke škole Split, a kroz aplikaciju djecu upoznaje s gradom na edukativan, interaktivan i zanimljiv način.
  • Bake it away spaja nove tehnologije, kulturu, turizam i gastronomiju, pokušavajući zainteresiranima ponuditi samostalno stvaranje  vlastitog suvenira, inspiriranog rovinjskom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, a realiziran je u partnerstvu dvije rovinjske škole Srednje škole Eugena Kumičića i Srednje škole Zvane Črnje.
  • Struka je naša furka realiziran je u partnerstvu Ugostiteljsko –turističke škole Osijek i Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, a osnovna svrha mu je podizanje razine svijesti kod učenika o turizmu kao multisektorskom resoru, razvijanje projektnog načina razmišljanja i poduzetničkog duha kod učenika, promicanje strukovnih zanimanja te motiviranje mladih za rad u turizmu.

Pohvalnice za doprinos provedbi projekta i uspješno vođenje učenika u realizaciji u sklopu ceremonije dodjele godišnjih turističkih nagrada, mentorima i učenicima dodijelit će ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...