470 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Umjetnost i kultura od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
Što je NFT?

Kakve veze ima NFT i umjetnost i investiranje?

I zadnje, kako u NFT mogu ulagati i sa 1.000 kuna?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Ivana, evo par definicija NFT-a koje sam pojednostavio i prilagodio za ovaj odgovor:

  • NFT (engleski: Non-Fungible Token; hrvatski: nezamjenljivi token) je "digitalno dobro" koje predstavlja objekte iz digitalnog ili stvarnog svijeta, najčešće iz područja umjetnosti, glazbe, resursa u igricama i video zapisa. Kupuju se i prodaju, dakle trguje se njima, putem interneta. 
  • NFT odnosno nezamjenjivi token je jedan podatkovni zapis spremljen u tzv. digitalnoj knjizi (vrsti baze podataka), koja se naziva blockchain (hrvatski: lanac blokova) poznat iz svijeta kripto-valuta, a koja potvrđuje da je spremljeni podatkovni zapis - jedinstven i da zato nije zamjenjiv.
  • NFT je kolekcionarska digitalna imovina koja ima vrijednost kao i kripto-valute, ali isto kao umjetnički eksponati u umjetnosti ili kulturi. Poveznica je tu ta što se na umjetnost gleda i kao na ulaganje u vrijednost,  a sada se tako isto gleda i na NFT-ove. Jedan NFT može predstavljati bilo što iz realne ili virtualne umjetnosti.
Kao i umjetničke slike ili kipovi koji imaju različite vrijednosti koja im se mijenja kroz povijest, tako je isto i sa NFT-ovima. Treba se dobro razumjeti u NFT-ove i koji vrijede, koliko vrijede, a koji ne vrijede puno. Neki NFT-ovi su u međuvremenu dobili na vrijednosti, a neki izgubili. Prije ulaganja u NFT-ove predlažem da se posavjetujete sa NFT-stručnjakom jer se stanje na ovom tržištu stalno mijenja. Ima nekih NFT-stručnjaka i u Hrvatskoj. 

Slična pitanja

1 odgovor 92 pregleda
1 odgovor 186 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...