242 pregleda
Marija Miljević u rubrici Politika od Marija Miljević
uređen od Redakcija

Može li se ući u prostorije javnog sektora u Hrvatskoj bez pokazivanja "EU digitalne COVID potvrde"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Katarina Muzica od Katarina Muzica
Po odluci Stožera preporuka je svim javnim sektorima, školama, zdravstvu, sudstvu i slično da zaposlenici i posjetitelji, s iznimkom učenika, djece i studenata (iako je nekoliko fakulteta već najavilo uvođenje Covid potvrda i za njih), moraju imati važeće Covid potvrde u protivnom neće moći ući u prostor. Još ostaje vidjeti kako će se to točno regulirati, tko će i koliko strogo kontrolirati ulaz. Međutim neki gradovi poput Sinja su već najavili da neće uvažiti tu preporuku obaveznih Covid potvrda za zaposlenika i posjetitelje gradskih ustanova, stoga će tamo sigurno biti moguće ući bez istih, barem za sada.
+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Uvođenje sigurnosnih mjera testiranja za dužnosnike, namještenike i zaposlene u javnom sektoru te sve njihove dobavljače, poslovne partnere, korisnike i sve ostale posjetitelje zahtjevati će posjedovanje EU digitalne COVID potvrdu. No, ako je neće biti moguće je sljedeće...

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH, organizacije javnog sektora mogu donijeti interni akt kojim se propisuje uvođenje posebnih sigurnosnih mjera obveznog testiranja djelatnika i posjetitelja koji NE posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Od 16. studenog 2021. će djelatnici organizacija javnog sektora Republike Hrvatski i svi posjetitelji, prilikom dolaska u poslovne prostorije, biti obvezni predočiti:

  • dokaz o cijepljenju, odnosno preboljenju bolesti u obliku EU digitalne COVID potvrde.

No, ako nemaju EU digitalnu COVID potvrdu, u prostorije bi takvim interno donesenim aktom mogle ući i osobe sa sljedećom dokumentacijom:

  • s potvrdom o testiranju s negativnim rezultatom,
  • dokaz o preboljenju bolesti COVID-19 od liječnika primarne zdravstvene zaštite,
  • predočiti liječničku potvrdu ako postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja protiv COVID-19.

Prilikom ulaska u poslovne prostorije svoju potvrdu će svi morati predočiti osoblju na porti, zaštitarima odnosno osobi
koju je ta organizacija javnog sektora ovlastila za provjeru navedenih dokumenata. Takve osobe će za potrebe provjere EU digitalnih COVID potvrda imati osigurane mobilne uređaje s aplikacijom za očitavanje digitalnih potvrda.

Evo donosimo ovdje na Znatku i mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti potrebna testiranja na COVID-19:

Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko
FINA je Znatku dostavila priopćenje za javnost vezano uz Uvođenje sigurnosnih mjera testiranja za zaposlenike Fine, korisnike Fininih usluga, dobavljače te ostale posjetitelje Fine koji ne posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Naime, od sutra, 16. studenog 2021. godine, u poslovnice Fine će se, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH te Fininog internog akta, ulaziti uz predočenje EU digitalne COVID potvrde, potvrde o testiranju s negativnim rezultatom ili nekim drugim dokazom o preboljenju bolesti COVID-19 od liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...