3.3k pregleda
Ivan Gačić u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Index.hr - tko je sve vlasnik ovog popularnog i nezavisnog news portala na hrvatskom jeziku?

Kažu da ima najviše čitatelja i posjetitelja...
...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić (3.5k bodova)
uređen od Ana Jelić

Index.hr kao jedna od vodećih stranica u Hrvatskoj, s vijestima pokriva pokriva politiku, poslovanje, sport, show business te sadrži razne kolumne. Ove internetske novine su pokrenute u prosincu 2002. sa sjedištem u Zagrebu.

Krajem 1990.-ih Matija Babić pokreće Vlast.net, Izbori.net i Vijesti.net (današnja rubrika Vijesti na Index.hr). Kasnije postaje i glavni urednik portala Online.hr. 2002. godine Matija, autor, urednik i dizajner portala, zajedno sa ostatkom ekipe napušta Online.hr kako bi osnovao Index.hr. U početku je svrha stranice bilo prikupljanje vijesti, no ubrzo su počeli sa objavljivanjem sve više originalnog sadržaja.

Što se tiče vlasnika Index.hr - a, oni su isti od osnivanja internetskih novina. Većinski vlasnik je Matija Babić i nosi naziv "autor i urednik projekta". Suvlasnici su Gordan Novoselec (bivši programer za Online.hr),  Andreja Hudika (bivša novinarka za Online.hr) i Miljenko Nikolić (bivši novinar za Online.hr) te Ivan Matić, Darko Budor i Dean Janaček.

2005. Babić napušta Index.hr kako bi radio za 24 sata, no tu već nakon 4 mjeseca dobiva otkaz. Nakon toga se ponovno vraća na Index.hr i nastavlja voditi internetske novine.

Matija Babić je povezan sa raznim kontroverzama, te je npr. 2015. godine bio optužen da je oštetio Prvu stranicu d.o.o tvrtku za 2,8 milijuna kuna. Krivnju je priznao na županijskom sudu i osuđen je na godinu dana zatvora (što je potom promijenjeno u rad za opće dobro) i plaćanje novčane kazne. Trenutno ima boravište i prebivalište u Bugarskoj.

Nino Marić od Nino Marić (15.8k bodova)
Mislim da je krivo ovo zadnje. Matija Babić putuje svijetom i normalno živi u Hrvatskoj. :)

Bloger.hr je godinama ugašen projekt. Možete i sami provjeriti.

Ne znam onda jesu točne i ostale informacije. :(
Ana Jelić od Ana Jelić (3.5k bodova)
uređen od Ana Jelić
Što se tiče prebivališta Babića, on se preselio u Bugarsku i pritom je izjavio da će se u Hrvatsku vratiti tek kada ona postane porezno konkurentna. On nema ni prebivalište ni boravište u RH, te je od 2018. prijavljen na adresi u Sofiji. Osim toga je tražen zbog poreznih dugovanja i bankrota u RH.

Slobodno to možete i sami provjeriti.

A umjesto Bloger.hr (koji od 2018 više nije u funkciji) je trebalo pisati Igra.hr, tu mi se dogodila pogreška prilikom uređivanja, hvala na primjedbi. Pogreška je ispravljena i nema razloga za sumnju u točnost ostalih informacija
Nino Marić od Nino Marić (15.8k bodova)
Ahaaa da. Proučio sam i u pravu ste oko Babićevog prebivališta.

Ali i Bloger.hr i Igra.hr su ugašeni projekti u što se možete uvjeriti i sami. 8-)
Nino Marić od Nino Marić (15.8k bodova)
Dobio sam iz mog izvora dodatne informacije oko cijele priče. Mislim da su neke ovdje iznesene informacije izvan konteksta pitanja te prepisane sa engleske Wikipedije.

Ne piše da je spomenuta tvrtka Prva stranica d.o.o. njegova tvrtka. Ne piše da je osuđen za izvlačenje novaca iz vlastite tvrtke. A osuđen je jer je ljudima redovno isplačivao plaću preko studentskih ugovora. U zatvoru nije bio već je zatvorska kazna izmijenjena drugim oblikom. Navodno ga se pritisnulo za te studentske ugovore nakon što je objelodanio malverzacije predstečajnim nagodbama u kojima se spominju Linić i Šegon.

Nadalje, to da živi u Bugarskoj sigurno nije točno jer definitivno živi u Hrvatskoj što mogu posvjedočiti neki njegovi postovi na njegovom Facebook računu sa slikama nedavno slikanih u Hrvatskoj. U Bugarskoj je vjerojatno samo porezni rezident, a što ne znači da živi tamo. To su dvije različite i legalne stvari.

Uglavnom, dosta je bilo izneseno netočnih i nepotpunih informacija u Vašem odgovoru pa sam s pravom odmah posumnjao u ostale informacije kako sam i napisao.

Slobodno prilagodite odgovor. :)
Ana Jelić od Ana Jelić (3.5k bodova)
Iskreno, nisam ni znala da postoji članak o Babiću na Wikipediji, tako da je to netočna tvrdnja. A i ovdje je samo ukratko nešto rečeno o njemu kao većinskom vlasniku, tako da Vam se možda zato neke informacije čine nepotpune. :)

Slična pitanja

1 odgovor
Ana Primorac 23.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ana Primorac (5.3k bodova)
1 odgovor
Ivana Basar 11.09.2020. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 10.09.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić (15.8k bodova)
1 odgovor
Znatkica 14.10.2020. pitanje u rubrici Web Marketing od Znatkica (5.3k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Marija Miljević 05.07.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Marija Miljević (10.4k bodova)
2 odgovora
Znatkica 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Znatkica (5.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...