106 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Promet i vozila od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
Što predstavljaju razine autonomne vožnje (samovožnje) vozila? Idu od 1 do 5...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (3.1k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Kontinuiranim razvojem tehnologije cestovnih prijevoznih sredstava ljudima se omogućavaju još veće sigurnosne prednosti kroz automatizirani sustave vožnje (autonomna vožnja, samovožnja, ...)  koji će se - jednog dana (znači NE JOŠ u trenutku mog pisanja ovog odgovora) - moći nositi s cjelokupnom zadaćom vožnje po svim prometnicama od točke A do točke B kada nitko od putnika to ne želi ili ne može. Potpuno automatizirani automobili i kamioni koji voze putnike, umjesto da čovjek-vozač upravlja njima, postati će jednog dana stvarnost. Iako danas još nije tako, postoji ljestvica sposobnosti automatiziranosti sustava vožnje po prometnicama (cestama) i dijeli se po razinama.

Neki govore o 6 razina, na ako izbacimo nultu koja govori da nema samovožnje, onda govorimo o poznatih 5 razina samovožnje:

  • Razina 0 - Nema automatizacije.
  • Razina 1 - Pomoć vozaču
  • Razina 2 - Djelomična samovožnja
  • Razina 3 - Uvjetna samovožnja
  • Razina 4 - Visoka samovožnja
  • Razina 5 - Potpuna samovožnja

Razina 1 je gdje vozilo ponekad pomaže vozaču koji nekad tokom vožnje može pomoći vozaču pri upravljanju ili kočenju/ubrzanju, ali ne i oboje istovremeno.

Razina 2 je kada automobil pomaže vozaču da vozilo može istovremeno kontrolirati i upravljanje i kočenje/ubrzanje u određenim okolnostima. Vozač ovdje i dalje posvećuje cjelokupnu pozornost na cestu i okolinu te mora u svakom drugom trenutku i dalje obavljati vožnju.

Kod razine 3 vozilo pod određenim okolnostima obavljati sve aspekte zadatka samovožnje, bez sudjelovanja vozača. Ali, pod takvom samovožnjom, kada vozilo to zatraži, vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu - u bilo kojem trenutku. To će se događati kada automobil neće biti u mogućnosti nastaviti samovožnju zbog situacije na prometnici za koju samovožnja nije pripremljena (npr. ukrcaj vozila na trajekt). 

Razina 4 omogućuje da vozilo može samo obavljati cjelokupnu samovožnju, no i dalje u određenim okolnostima. Vozač ne mora nimalo obraćati pažnju na okolinu u takvim okolnostima.

Razina 5 je oznaka vozila koja mogu obaviti cjelokupnu vožnju u svim okolnostima. Putnici su samo putnici, nikada ne moraju biti uključeni u vožnju te je vozač potpuno nepotreban.

Slična pitanja

1 odgovor 222 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...