399 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Promet i vozila od Ivan Gačić
Što predstavljaju razine autonomne vožnje (samovožnje) vozila? Idu od 1 do 5...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Kontinuiranim razvojem tehnologije cestovnih prijevoznih sredstava ljudima se omogućavaju još veće sigurnosne prednosti kroz automatizirani sustave vožnje (autonomna vožnja, samovožnja, ...)  koji će se - jednog dana (znači NE JOŠ u trenutku mog pisanja ovog odgovora) - moći nositi s cjelokupnom zadaćom vožnje po svim prometnicama od točke A do točke B kada nitko od putnika to ne želi ili ne može. Potpuno automatizirani automobili i kamioni koji voze putnike, umjesto da čovjek-vozač upravlja njima, postati će jednog dana stvarnost. Iako danas još nije tako, postoji ljestvica sposobnosti automatiziranosti sustava vožnje po prometnicama (cestama) i dijeli se po razinama.

Neki govore o 6 razina, na ako izbacimo nultu koja govori da nema samovožnje, onda govorimo o poznatih 5 razina samovožnje:

  • Razina 0 - Nema automatizacije.
  • Razina 1 - Pomoć vozaču
  • Razina 2 - Djelomična samovožnja
  • Razina 3 - Uvjetna samovožnja
  • Razina 4 - Visoka samovožnja
  • Razina 5 - Potpuna samovožnja

Razina 1 je gdje vozilo ponekad pomaže vozaču koji nekad tokom vožnje može pomoći vozaču pri upravljanju ili kočenju/ubrzanju, ali ne i oboje istovremeno.

Razina 2 je kada automobil pomaže vozaču da vozilo može istovremeno kontrolirati i upravljanje i kočenje/ubrzanje u određenim okolnostima. Vozač ovdje i dalje posvećuje cjelokupnu pozornost na cestu i okolinu te mora u svakom drugom trenutku i dalje obavljati vožnju.

Kod razine 3 vozilo pod određenim okolnostima obavljati sve aspekte zadatka samovožnje, bez sudjelovanja vozača. Ali, pod takvom samovožnjom, kada vozilo to zatraži, vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu - u bilo kojem trenutku. To će se događati kada automobil neće biti u mogućnosti nastaviti samovožnju zbog situacije na prometnici za koju samovožnja nije pripremljena (npr. ukrcaj vozila na trajekt). 

Razina 4 omogućuje da vozilo može samo obavljati cjelokupnu samovožnju, no i dalje u određenim okolnostima. Vozač ne mora nimalo obraćati pažnju na okolinu u takvim okolnostima.

Razina 5 je oznaka vozila koja mogu obaviti cjelokupnu vožnju u svim okolnostima. Putnici su samo putnici, nikada ne moraju biti uključeni u vožnju te je vozač potpuno nepotreban.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Marinko Zadro 01.06.2021. pitanje u rubrici Promet i vozila od Marinko Zadro
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...