Ivan Gačić u rubrici Promet i vozila od
Što predstavljaju razine autonomne vožnje (samovožnje) vozila? Idu od 1 do 5...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Kontinuiranim razvojem tehnologije cestovnih prijevoznih sredstava ljudima se omogućavaju još veće sigurnosne prednosti kroz automatizirani sustave vožnje (autonomna vožnja, samovožnja, ...)  koji će se - jednog dana (znači NE JOŠ u trenutku mog pisanja ovog odgovora) - moći nositi s cjelokupnom zadaćom vožnje po svim prometnicama od točke A do točke B kada nitko od putnika to ne želi ili ne može. Potpuno automatizirani automobili i kamioni koji voze putnike, umjesto da čovjek-vozač upravlja njima, postati će jednog dana stvarnost. Iako danas još nije tako, postoji ljestvica sposobnosti automatiziranosti sustava vožnje po prometnicama (cestama) i dijeli se po razinama.

Neki govore o 6 razina, na ako izbacimo nultu koja govori da nema samovožnje, onda govorimo o poznatih 5 razina samovožnje:

  • Razina 0 - Nema automatizacije.
  • Razina 1 - Pomoć vozaču
  • Razina 2 - Djelomična samovožnja
  • Razina 3 - Uvjetna samovožnja
  • Razina 4 - Visoka samovožnja
  • Razina 5 - Potpuna samovožnja

Razina 1 je gdje vozilo ponekad pomaže vozaču koji nekad tokom vožnje može pomoći vozaču pri upravljanju ili kočenju/ubrzanju, ali ne i oboje istovremeno.

Razina 2 je kada automobil pomaže vozaču da vozilo može istovremeno kontrolirati i upravljanje i kočenje/ubrzanje u određenim okolnostima. Vozač ovdje i dalje posvećuje cjelokupnu pozornost na cestu i okolinu te mora u svakom drugom trenutku i dalje obavljati vožnju.

Kod razine 3 vozilo pod određenim okolnostima obavljati sve aspekte zadatka samovožnje, bez sudjelovanja vozača. Ali, pod takvom samovožnjom, kada vozilo to zatraži, vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu - u bilo kojem trenutku. To će se događati kada automobil neće biti u mogućnosti nastaviti samovožnju zbog situacije na prometnici za koju samovožnja nije pripremljena (npr. ukrcaj vozila na trajekt). 

Razina 4 omogućuje da vozilo može samo obavljati cjelokupnu samovožnju, no i dalje u određenim okolnostima. Vozač ne mora nimalo obraćati pažnju na okolinu u takvim okolnostima.

Razina 5 je oznaka vozila koja mogu obaviti cjelokupnu vožnju u svim okolnostima. Putnici su samo putnici, nikada ne moraju biti uključeni u vožnju te je vozač potpuno nepotreban.

Slična pitanja

1 odgovor 811 👀
1 odgovor 477 👀
Marinko Zadro 01.06.2021. pitanje u rubrici Promet i vozila od Marinko Zadro
1 odgovor 586 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...