213 pregleda
Nino Marić u rubrici Promet i vozila od Nino Marić

Hoćemo li dočekati uskoro robotaksije na ulicama naših gradova? Taksiji sa ugrađenom autonomnom vožnjom.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Elena Svib od Elena Svib
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Ovakvo pitanje se sigurno povezuje s informacijom da je Kina u kolovozu ove godine izdala prvu dozvolu za autonomne taksije. Tamo su vlasti ove godine dale dozvolu prvoj tehnološkoj kompaniji Baidu za robotaksije bez vozača ili sigurnosnog operatera. Dozvole su date samo za određena područja Kine stoga ovakav projekt se još uvijek može smatrati testom. 

Rimac: Robotaksiji će voziti Zagrebom već 2024. - Poslovne novine


Ipak mogućnost ovakvog koraka naprijed postaji i za Hrvatsku. Rimac je najavu da bi 2024. Godine Zagreb mogao postiti grad u kojem će postojati usluga robotaxija. Iako to na prvi pogled zvuči apstraktno, da se ne kaže ludo prema navodima poduzetnika u igri je projekt vrijedan 3,4 milijarde kuna. 
Tako je nedavno grad Zagreb raspisao natječaj za gradnju Centra mobilnosti tik pored Save kako je najavio Mate Rimac. Cilj je u budućnosti Project 3 Mobility, kako je nazvan cijeli projekt, smjestiti tik do Jarunskog jezera cijeli park Mobilnosti te davati usluge građanima robotaxija. 
Sve je izglednije da će nakon Kine i Zagreb za dvije godine dobiti svoje robotaxije ako je vjerovati najavama i potezima svjetskog poduzetnika Mate Rimca. 

Ana Primorac od Ana Primorac
nebi nikad sjela u jedan takav
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
Index otkriva: Na robotaksijima se dvije godine nije radilo ništa, nema ni prototipa :( Eto što čitamo u medijima, ali bez relevantnih odgovora. Nažalost.
Borna Matić od Borna Matić
E to izgleda za sad kao prevara ali moguće da će nešto napraviti, nešto kupiti i onda za 5 godina još stvarno staviti neke auto robot taxije na ulice.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...