214 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Tehnologija od Tomislav Gatara
Što znate da sve radi automatizirani ratni - robot ubojica (LAWS)? Tko ih proizvodi?
Ivana Steković od Ivana Steković
Nikad čula o tome :D
Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
:D Eee... Budeš.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

–2 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer

Napredak u modeliranju robotskih strojeva za ubijanje je sve veća.

Prema Michaelu Schmittu s Američkog pomorskog ratnog koledža, vojni roboti mogli bi nadzirati nebo kako bi osigurali da se pokolj poput onog koje je Sadam Hussein organizirao protiv Kurda i Marsha Arapa, nikada ne ponovi. Ronald Arkin s Tehnološkog instituta u Georgiji vjeruje da autonomni oružni sustavi mogu "tehnologijom smanjiti čovjekovu neljudskost prema čovjeku", budući da robot neće biti izložen ljudskim napadima bijesa, sadizma ili okrutnosti. Predložio je da se ljude izuzme iz donošenja odluka o ciljanju te da se etička ograničenja kodiraju u robote. Arkin je također razvio klasifikaciju ciljeva kako bi zaštitio mjesta poput bolnica i škola.

Povijest ratovanja nudi mnogo primjera pomno planiranih pokolja. I zasigurno će bilo koji robotski sustav oružja biti dizajniran s nekom vrstom mogućnosti da se zaobiđe svim normalnim ljudskim strastima i iracionalnostima.

Svaki pokušaj ugrađivanja zakona i etike u robote ubojice stvara ogromne praktične poteškoće.  Profesor informatike Noel Sharkey tvrdi da je nemoguće programirati robota-ratnika koji bi mogao reagirati na beskrajan niz situacija koje mogu nastati u žaru sukoba. Poput autonomnog automobila onesposobljenog snijegom koji ometa njegove senzore, autonomni naoružani sustav u ratnoj magli, također je opasan.

Dodatne informacije možete proučiti ovdje https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/robot-ubojica-kako-je-policija-smaknula-snajperista-koji-je-likvidirao-pet-njihovih-ljudi-4520828

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
Ma za LAWS sam pitao!
Zoran Marković od Zoran Marković
Nije to LAWS opisan. Bezveze odgovor. :(

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...