Tomislav Gatara u rubrici Tehnologija od
Što znate da sve radi automatizirani ratni - robot ubojica (LAWS)? Tko ih proizvodi?
Ivana Steković od
Nikad čula o tome :D
Tomislav Gatara od
:D Eee... Budeš.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Arnela Abadžija od
uređen od Arnela Abadžija
LAW(Lethal autonomous weapon-smrtonosno autonomno oružje) poznato kao robot ubojica ili terminator su roboti koji su patentirani i programirani u vojne svrhe i imaju svoju autonomiju tj djeluju onako kako su programirani bez ljudske komande.

Patentirali su da bi eliminirali svaku vojnu opasnost, nadletanje neprijateljskih letilica, dolazak neprijateljskih trupa, kamikaza, i flote. Dakle djeluju i na kopnu i na moru. S obzirom da rade bez upliva ljudske komande a može biti programiran da ratuje, mnogi misle da moze djelovati protiv ljudske civilizacije i početi generalizovat i ubijati ljude. Zato te robote zovu neki i pandorina kutija - misle da kad krenu ubijati ljude, neće stat. Jer s obzirom na to što je donijelo ratovima najnovije naoružanje a to je mnoštvo ratova i ubijenih civila pitanje je šta bi se desilo da se ovi roboti počnu koristiti. Oni imaju i umjetnu inteligenciju štp neki smatraju da ne bi krenuli protiv čovječanstva a neki misle da baš bi kako bi oni zavladali.

Postojala je i organizacija protiv autonomnog oružja koja je nastala jos 2013.godine kad je ovo sve bila samo ideja i upozoravali su od posljedica realizacije ovoga

Proizvode ih kompanije  Lockheed Martin, Boeing i Raytheon u Sjedinjenim Državama; kineski AVIC i CASC; ruski Rostec; Izraelski IAI, Elbit Systems i Rafael; i turski STM
–2 glasa
Tamara Mađer od

Napredak u modeliranju robotskih strojeva za ubijanje je sve veća.

Prema Michaelu Schmittu s Američkog pomorskog ratnog koledža, vojni roboti mogli bi nadzirati nebo kako bi osigurali da se pokolj poput onog koje je Sadam Hussein organizirao protiv Kurda i Marsha Arapa, nikada ne ponovi. Ronald Arkin s Tehnološkog instituta u Georgiji vjeruje da autonomni oružni sustavi mogu "tehnologijom smanjiti čovjekovu neljudskost prema čovjeku", budući da robot neće biti izložen ljudskim napadima bijesa, sadizma ili okrutnosti. Predložio je da se ljude izuzme iz donošenja odluka o ciljanju te da se etička ograničenja kodiraju u robote. Arkin je također razvio klasifikaciju ciljeva kako bi zaštitio mjesta poput bolnica i škola.

Povijest ratovanja nudi mnogo primjera pomno planiranih pokolja. I zasigurno će bilo koji robotski sustav oružja biti dizajniran s nekom vrstom mogućnosti da se zaobiđe svim normalnim ljudskim strastima i iracionalnostima.

Svaki pokušaj ugrađivanja zakona i etike u robote ubojice stvara ogromne praktične poteškoće.  Profesor informatike Noel Sharkey tvrdi da je nemoguće programirati robota-ratnika koji bi mogao reagirati na beskrajan niz situacija koje mogu nastati u žaru sukoba. Poput autonomnog automobila onesposobljenog snijegom koji ometa njegove senzore, autonomni naoružani sustav u ratnoj magli, također je opasan.

Dodatne informacije možete proučiti ovdje https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/robot-ubojica-kako-je-policija-smaknula-snajperista-koji-je-likvidirao-pet-njihovih-ljudi-4520828

Tomislav Gatara od
Ma za LAWS sam pitao!‌
Zoran Marković od
Nije to LAWS opisan. Bezveze odgovor. :(

Slična pitanja

1 odgovor 291 👀
1 odgovor 605 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Znanost od Dario Volarić
2 odgovora 1.9k 👀
1 odgovor 1.4k 👀
4 odgovora 458 👀
Ivan Gačić 25.02.2022. pitanje u rubrici Politika od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...