224 pregleda
Monika Kiris u rubrici Softver od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Kakva će biti AI2FUTURE 2022 - najveća hrvatska konferencija o primjeni umjetne inteligencije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

AI2FUTURE 2022 – najveća hrvatska konferencija o primjeni umjetne inteligencije

Održava se 13. i 14. listopada 2022. u Zagrebu

Predstavnici startupa i tvrtki, entuzijasti, pokretači i drugi dionici s područja umjetne inteligencije jednom godišnje se okupljaju na AI2FUTURE konferenciji u organizaciji CroAI udruge.  Šesto izdanje konferencije okupit će više od 300 sudionika 13. i 14. listopada 2022. u Kraš Auditoriumu u Zagrebu. Sadržaj programa zadovoljit će ljude različitih interesa te će predstaviti veliki broj „recepata“ za realizaciju ključnih AI projekata na razini tvrtke, zajednice, države i pojedinaca.

Lahorka Cvitković / PR agencija Drukčije

Ono što je uvijek obilježavalo AI2FUTURE konferenciju su uspješni primjeri realizacije AI projekata te njihova poslovna primjena. Svi koji žele vidjeti poslovnu primjenu, ali i „zaviriti ispod haube“ uspješnih primjera, kroz dublji uvid u inženjerski pristup, korištene alate i tehnologiju te modele, imat će priliku poslušati neke od najzanimljivijih primjera vodećih AI tvrtki iz Hrvatske i Europe.

Predavanje koje će sigurno izazvati veliko zanimanje održat će keynote predavač, Petar Veličković iz Google DeepMinda, koji će prezentirati rezultate vrlo zahtjevnog istraživačkog projekta, čiji je cilj naučiti strojeve da pomognu u dokazivanju teških matematičkih teorema. Na AI2FUTURE ove godine stižu i Julien Simon, Chief Evangelist Hugging Facea, francuskog AI jednoroga i zvijezde evropske AI scene te Davor Andrić, Global Technology Leader za autonomna vozila u Amazonu.

Konferencija će ove godine donijeti tri panel rasprave.

Prvi okrugli stol okupit će predstavnike vodećih evropskih zemalja po pitanju AI inicijative. Oni će s publikom podijeliti što se može naučiti od državnih inicijativa iz njihovih zemalja po pitanju tehnološke izvrsnosti. Ako je igdje potrebna primjena umjetne inteligencije i postoji veliki prostor za inovacije onda je to područje zdravstva. Međutim, inovativni tehnološki projekti na tom području često nailaze na mnoge zapreke u implementaciji i široj primjeni.

Uz premijerno predstavljanje hrvatskog EIDH projekta, na panelu Hrvatska kao poligon za testiranje AI-ja u zdravstvupotražit ćemo odgovor što je to potrebno kako bi se ubrzao put od istraživanja do bolnica.

Na trećem panelu „Veliki strojni modeli učenja već su pomalo svjesni. Istina ili mit?“ sudionici će osvrnuti na nedavni slučaj: Google je suspendirao inženjera koji je tvrdio da njihova umjetna inteligencija ima svijest, odnosno da chatbot sustav, koji se oslanja na Googleove jezične modele i trilijune riječi s interneta, ima sposobnost razmišljanja o vlastitom postojanju i svom mjestu u svijetu. Jesu li strojevi već razvili sposobnost razmišljanja, zajednički će zaključiti panelisti Davor Bruketa (Bruketa&Žinić&Grey), Matija Ilijaš (Microblink), Tena Šimonović Einwalter (pučka pravobraniteljica, Republika Hrvatska) i Andrea Pirša Ilić (A1 Hrvatska). Uvod u panel dat će Henry Shevlin, Senior Research Associate sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Dva noviteta ovogodišnje konferencije jesu:

 • Science track, tijekom kojeg će se predstaviti istraživački radovi s vodećih hrvatskih fakulteta te
 • sajam AI demoa koji će sudionicima predstaviti najzanimljivije projekte inovativnih AI startupa i kompanija.

Na Top 10 CroAI startup pitchu će žiri sastavljen od predstavnika 10-ak europskih VC fondova i domaćih investitora odabrati najbolji startup između 10 prethodno selektiranih AI startupa.

Partneri konferencije koji omogućavaju iskustvo konferencije na visokoj razini su: 

 • A1, 
 • Fotenova DataLab grupa, 
 • Microblink, 
 • Microsoft, 
 • Visage technologies i 
 • bonsai.tech kao glavni partneri te 
 • Cantab PI, Poslovna inteligencija, 
 • TIS grupa, 
 • HAMAG BICRO i 
 • Europska poduzetnička mreža kao podrška. 
 • Velika Britanija je zemlja partner.

Službeni jezik konferencije je engleski, a više informacija o konferenciji možete pronaći na www.ai2future.com.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...