124 pregleda
Monika Kiris u rubrici Tehnologija od Monika Kiris (8.7k bodova)

Kako je prošao drugi dan AI2FUTURE 2022 - najveće hrvatske konferencije o primjeni umjetne inteligencije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Redakcija

Najveća hrvatska konferencija o umjetnoj inteligenciji AI2FUTURE okupila 350 sudionika

6. izdanje AI2FUTURE konferencije koju organizira CroAI udruga u zagrebačkom Kraš Auditoriumu okupilo je više od 350 sudionika, predstavnika startupa, tvrtki i državne administracije, entuzijasta, investitora i zainteresiranih za primjenu umjetne inteligencije.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

Najbogatiji program do sada s 30 predavanja, 3 panela, 2 radionice i CroAI startup pitchem bavio se regulativom, trendovima, znanošću i pozitivnim poslovnim primjerima primjene umjetne inteligencije.  

Petar Veličković (Google DeepMind) govorio je o postignućima koja su rezultat „suradnje“ vrhunskih znanstvenika sa sustavima temeljenima na umjetnoj inteligenciji. Izdvojio je primjer u kojem je primjena umjetne inteligencije dovela do otkrića novog antibiotika halicina - strojno učenje je identificiralo novu vrstu antibiotika iz baze od više od 100 milijuna molekula.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

Predstavio je projekt Google DeepMinda kroz koji znanstvenici uče strojeve da pomognu ljudima dokazivati kompleksne teoreme i pronaći nove pristupe za rješavanje postojećih otvorenih problema.

Julien Simon (Hugging Face) govorio je o hiperproduktivnom strojnom učenju s transformer modelima. Revolucionarna arhitektura modela dubokog učenja postala je standard za, primjerice, obradu prirodnog jezika, govor i računalni vid, jer se pokazala učinkovitom u širokom spektru zadataka. Naglasio je da, ukoliko u što kraćem vremenu želite kreirati poslovnu vrijednost, nema potrebe razvijati vlastiti model koji će dobro izgledati u CV-ju jer postoji niz postojećih modela koje je moguće primijeniti – a to je i dokazao u praksi pokazavši kako brzo i učinkovito izgraditi te implementirati aplikaciju strojnog učenja temeljenu na transformer modelima.

Matej Balun (Microblink) govorio je o prepoznavanju proizvoda u trgovinama uz pomoć umjetne inteligencije. Godine zdravstvene pandemije donijele su velik skok online kupovine, no većina kupaca i dalje kupuje namirnice i osnovne potrepštine u trgovinama. Microblink je iskoristio činjenicu da više od 90% ljudi koristi mobilni telefon tijekom kupnje i pretvorio telefon u osobnog asistenta za kupnju koristeći računalni vid i modele strojnog učenja. Telefon uz Product Recognition prepoznaje proizvode i kupcima nudi popuste, promocije i druge pogodnosti vezane uz proizvod.

Adrian Alajković (Fortenova Group DataLab) predstavio je DataLab koji koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje korisničkog iskustva i učinkovitosti tvrtke.

Siniša Slijepčević (Cantab PI) govorio je o Cantabovim rješenjima koja omogućavaju naprednu analitiku njihovim klijentima s područja bankarstva te predstavio Next Best Action AI platformu koju su već implementirali za neke od vodećih globalnih korporacija na tri kontinenta.

Antonio Matušan (bonsai.tech) upoznao je sudionike s Rulifyjem, osobnim email pomoćnikom koji pomoću umjetne inteligencije sortira i obrađuje emailove, štedeći vrijeme.

Florin Dzeladini (DeepSquare) predstavio je DeepSquare, decentralizirani meta-oblak koji se prvenstveno fokusira na visoko intenzivne računalne primjene poput umjetne inteligencije, a misija mu je izgraditi prvi pravi kolaborativni računalni meta-oblak kako bi se oslobodila snaga umjetne inteligencije za najzahtjevnije primjene.

Gordan Kreković (Visage Technologies) održao je predavanje Profesionalni razvoj na području umjetne inteligencije: kako ostati relevantan. Područje umjetne inteligencije ubrzano se razvija, a broj akademskih istraživanja i radova, praktičnih primjera, alata i rješenja raste velikom brzinom pa je Kreković dao nekoliko savjeta o kvalitetnim edukativnim programima koji mogu unaprijediti profesionalni razvoj inženjera.

Rok Rogelj (Microsoft) održao je predavanje Budućnost podataka i umjetne inteligencije u Microsoftu. Predstavio je i Microsoft for Startups koji na jednom mjestu objedinjava ljude, znanja i benefite kako bi osnivačima startupova pomogao da riješe izazove u svakoj fazi razvoja te pozvao hrvatske startupove da istraže sve mogućnosti koje pruža.

Goran Gvozden i Mateja Novaković (Poslovna inteligencija) govorili su o tome kako korištenje umjetne inteligencije ljudskim resursima može pomoći u zadržavanju zaposlenika. Prema podacima brojnih istraživanja, gotovo polovica zaposlenika napušta tvrtku unutar prvih pet godina. Koristeći prediktivnu analitiku kao alat, moguće je predvidjeti hoće li zaposlenik otići ili ostati u tvrtki i identificirati ključne indikatore odgovorne za odlazak.

Davor Andrić (Amazon Web Services) bavio se temom skaliranja inteligencije autonomnih vozila i odgovorio na pitanje može li autonomna vožnja zamijeniti ljudsko ponašanje u vožnji i kako. Da bi se to dogodilo, strojevi moraju naučiti donositi inteligentne i autonomne odluke, odnosno brzo se prilagođavati, učiti i napredovati, što će omogućiti AI driving agent sustav.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

2022. godine novost u programu bio je paralelni programski smjer na kojem su predstavljeni istraživački radovi s vodećih tehnoloških fakulteta iz Hrvatske te zajednički projekti domaćih tvrtki i akademske zajednice. Na sajmu AI demoa sudionici su mogli upoznati najzanimljivije projekte i inovacije domaćih startupova.

Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...