Monika Kiris u rubrici Softver od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Kako je prošao drugi dan AI2FUTURE 2022 - najveće hrvatske konferencije o primjeni umjetne inteligencije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Najveća hrvatska konferencija o umjetnoj inteligenciji AI2FUTURE okupila 350 sudionika

6. izdanje AI2FUTURE konferencije koju organizira CroAI udruga u zagrebačkom Kraš Auditoriumu okupilo je više od 350 sudionika, predstavnika startupa, tvrtki i državne administracije, entuzijasta, investitora i zainteresiranih za primjenu umjetne inteligencije.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

Najbogatiji program do sada s 30 predavanja, 3 panela, 2 radionice i CroAI startup pitchem bavio se regulativom, trendovima, znanošću i pozitivnim poslovnim primjerima primjene umjetne inteligencije.  

Petar Veličković (Google DeepMind) govorio je o postignućima koja su rezultat „suradnje“ vrhunskih znanstvenika sa sustavima temeljenima na umjetnoj inteligenciji. Izdvojio je primjer u kojem je primjena umjetne inteligencije dovela do otkrića novog antibiotika halicina - strojno učenje je identificiralo novu vrstu antibiotika iz baze od više od 100 milijuna molekula.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

Predstavio je projekt Google DeepMinda kroz koji znanstvenici uče strojeve da pomognu ljudima dokazivati kompleksne teoreme i pronaći nove pristupe za rješavanje postojećih otvorenih problema.

Julien Simon (Hugging Face) govorio je o hiperproduktivnom strojnom učenju s transformer modelima. Revolucionarna arhitektura modela dubokog učenja postala je standard za, primjerice, obradu prirodnog jezika, govor i računalni vid, jer se pokazala učinkovitom u širokom spektru zadataka. Naglasio je da, ukoliko u što kraćem vremenu želite kreirati poslovnu vrijednost, nema potrebe razvijati vlastiti model koji će dobro izgledati u CV-ju jer postoji niz postojećih modela koje je moguće primijeniti – a to je i dokazao u praksi pokazavši kako brzo i učinkovito izgraditi te implementirati aplikaciju strojnog učenja temeljenu na transformer modelima.

Matej Balun (Microblink) govorio je o prepoznavanju proizvoda u trgovinama uz pomoć umjetne inteligencije. Godine zdravstvene pandemije donijele su velik skok online kupovine, no većina kupaca i dalje kupuje namirnice i osnovne potrepštine u trgovinama. Microblink je iskoristio činjenicu da više od 90% ljudi koristi mobilni telefon tijekom kupnje i pretvorio telefon u osobnog asistenta za kupnju koristeći računalni vid i modele strojnog učenja. Telefon uz Product Recognition prepoznaje proizvode i kupcima nudi popuste, promocije i druge pogodnosti vezane uz proizvod.

Adrian Alajković (Fortenova Group DataLab) predstavio je DataLab koji koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje korisničkog iskustva i učinkovitosti tvrtke.

Siniša Slijepčević (Cantab PI) govorio je o Cantabovim rješenjima koja omogućavaju naprednu analitiku njihovim klijentima s područja bankarstva te predstavio Next Best Action AI platformu koju su već implementirali za neke od vodećih globalnih korporacija na tri kontinenta.

Antonio Matušan (bonsai.tech) upoznao je sudionike s Rulifyjem, osobnim email pomoćnikom koji pomoću umjetne inteligencije sortira i obrađuje emailove, štedeći vrijeme.

Florin Dzeladini (DeepSquare) predstavio je DeepSquare, decentralizirani meta-oblak koji se prvenstveno fokusira na visoko intenzivne računalne primjene poput umjetne inteligencije, a misija mu je izgraditi prvi pravi kolaborativni računalni meta-oblak kako bi se oslobodila snaga umjetne inteligencije za najzahtjevnije primjene.

Gordan Kreković (Visage Technologies) održao je predavanje Profesionalni razvoj na području umjetne inteligencije: kako ostati relevantan. Područje umjetne inteligencije ubrzano se razvija, a broj akademskih istraživanja i radova, praktičnih primjera, alata i rješenja raste velikom brzinom pa je Kreković dao nekoliko savjeta o kvalitetnim edukativnim programima koji mogu unaprijediti profesionalni razvoj inženjera.

Rok Rogelj (Microsoft) održao je predavanje Budućnost podataka i umjetne inteligencije u Microsoftu. Predstavio je i Microsoft for Startups koji na jednom mjestu objedinjava ljude, znanja i benefite kako bi osnivačima startupova pomogao da riješe izazove u svakoj fazi razvoja te pozvao hrvatske startupove da istraže sve mogućnosti koje pruža.

Goran Gvozden i Mateja Novaković (Poslovna inteligencija) govorili su o tome kako korištenje umjetne inteligencije ljudskim resursima može pomoći u zadržavanju zaposlenika. Prema podacima brojnih istraživanja, gotovo polovica zaposlenika napušta tvrtku unutar prvih pet godina. Koristeći prediktivnu analitiku kao alat, moguće je predvidjeti hoće li zaposlenik otići ili ostati u tvrtki i identificirati ključne indikatore odgovorne za odlazak.

Davor Andrić (Amazon Web Services) bavio se temom skaliranja inteligencije autonomnih vozila i odgovorio na pitanje može li autonomna vožnja zamijeniti ljudsko ponašanje u vožnji i kako. Da bi se to dogodilo, strojevi moraju naučiti donositi inteligentne i autonomne odluke, odnosno brzo se prilagođavati, učiti i napredovati, što će omogućiti AI driving agent sustav.

Lahorka Cvetković / PR agencija Drukčije

2022. godine novost u programu bio je paralelni programski smjer na kojem su predstavljeni istraživački radovi s vodećih tehnoloških fakulteta iz Hrvatske te zajednički projekti domaćih tvrtki i akademske zajednice. Na sajmu AI demoa sudionici su mogli upoznati najzanimljivije projekte i inovacije domaćih startupova.

Slična pitanja

1 odgovor 255 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...