45 pregleda
Nino Marić u rubrici Poslovanje od Nino Marić [Ekstraktivan] (5.9k bodova)

Što kaže analiza usporedbe poslovanja poduzetnika sa sjedištima u županijskim središtima za 2020. godinu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.7k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

FINA je dostavila Znatkovoj redakciji analitičke podatke koji govore da je udio poduzetnika koji su registrirani u gradovima – županijskim središtima, u broju poduzetnika u RH je 59,4%, u broju zaposlenih 63,7%, u ukupnim prihodima 71%, u dobiti razdoblja 71,4% i u gubitku razdoblja 68,3%. Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupan prihod te neto dobit promatrano po gradovima – sjedištima županija, očekivano je najveći u gradu Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza Zagreba, po brojnosti poduzetnika, zaposlenih i ostvarenim ukupnim prihodima, slijede Split i Rijeka.

Od 21 grada – županijskog središta, poduzetnici u njih 18 ostvarili su neto dobit, dok su poduzetnici sa sjedištem u Šibeniku (172 milijuna kuna), Zadru (191,1 milijun kuna) i Dubrovniku (533,2 milijuna kuna) ostvarili negativan financijski rezultat – gubitak.

Prema kriteriju neto dobiti u 2020. godini, najuspješniji su poduzetnici iz sljedećih gradova:

  1. Zagreb (12,2 milijarde kuna),
  2. Osijek (669,6 milijuna kuna) i
  3. Varaždin (571,7 milijuna kuna).

Navedeni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Poznato je da su sjedišta velikih javnih državnih tvrtki te velikih trgovačkih lanaca većinom u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini sjedišta, a ne i u drugim gradovima i općinama u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...