206 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić
U koje projekte investira INA u 2022. godini? Koliko iznose ulaganja u prvom tromjesečju 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Ulaganja INA-e u prvom tromjesečju 2022. godine

Intenzivirane su investicijske aktivnosti, a kapitalna ulaganja od 846 milijuna kuna, više nego trostruko su veća u odnosu na prvo tromjesečje 2021.

Tijekom prvog tromjesečja 2022. Rafinerije i marketing iskorištavale su tržišne prilike iz uvoza, dok je Rafinerija nafte Rijeka bila u planiranom održavanju. Rad Rafinerije nafte Rijeka započeo je krajem ožujka kako bi se osigurala stabilna opskrba ključnih tržišta u nadolazećim mjesecima, ublažavajući rizik od niže dostupnosti proizvoda na svjetskom tržištu zbog rusko-ukrajinske krize. Disciplinirano operativno upravljanje ključnom imovinom i operativnim troškovima također su podržali ukupni rezultat Rafinerija i marketinga.

Intenzivirane su investicijske aktivnosti, a kapitalna ulaganja na razini od 846 milijuna kuna, trostruko su veća u odnosu na prvo tromjesečje 2021., od čega je većina utrošena u Rafinerijama i marketingu. Projekt nadogradnje Rafinerije Rijeka, kao glavna strateška investicija, nastavlja s građevinskim radovima i isporukom opreme na lokaciju. Također, nastavljaju se radovi na hrvatskom odobalju s dovršenim dvjema novim bušotinama, od kojih je jedna već priključena na proizvodni sustav polja Ika.

Kapitalna ulaganja Rafinerija i marketinga u prvom su tromjesečju 2022. iznosila 649 milijuna kuna:

  • Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka - cjelokupni inženjering je završen, proizvodnja i isporuka opreme na gradilište dosegli su ~80 posto. Izgradnja luke i manipulativnog sustava započela je nakon dobivanja građevinskih dozvola, dok su radovi na postrojenjima za Hidrokreking (HCU) i Proizvodnju tekućeg sumpora (SRU) izvedeni prije planiranog roka, za vrijeme stajanja Rafinerije.
  • Nastavljene su investicijske aktivnosti na razvojnim projektima logistike i proizvodnje s naglaskom na održivost i energetsku učinkovitost. Projekti energetske učinkovitosti - Zamjena kondenzacijskih turbina s električnim pogonima i Projekt nadogradnje energetske učinkovitosti na Toping postrojenju definirani su i spremni za financijsko odobrenje.

Kapitalna ulaganja u Usluge kupcima i maloprodaja iznosila su 12 milijuna kuna, s naglaskom na modernizaciju i razvoj koncepta Fresh Corner koji je do sada implementiran na 130 maloprodajnih mjesta.

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 22.04.2022. pitanje u rubrici Promet i vozila od Nino Marić
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...