141 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Koliko je prirodnog plina INA proizvela na Jadranu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

INA je do sada proizvela 22 milijarde m³ plina na Jadranskom moru

Na proizvodnoj platformi "IVANA A", udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, INA je 9. studenog 2022. obilježila proizvodnju čak 22 milijarde m³ prirodnog plina na Jadranu

Plin se u Jadranskom moru proizvodi od listopada 1999. godine, a ove 2022. godine INA kompanija Istraživanje i proizvodnja slave 70 godina neprekidnog poslovanja. Tom su prilikom u posjet posadi ove jadranske platforme stigli predstavnici Uprave i menadžmenta Ine predvođeni predsjednikom Uprave Péterom Rataticsem.

Prilika je iskorištena i za posjet bušaćoj platformi Labin, članice INA Grupe Crosco, koja je angažirana krajem kolovoza za projekte koje INA trenutačno provodi na jadranskim plinskim poljima. 

Naime, INA je 2019. pokrenula „Razradni program Sjeverni Jadran”. Svrha je programa definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, čime bi se zaustavio prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je INA operator – Sjeverni Jadran, Marica i Izabela.  

Kompanija je pokrenula projekt kako bi i u narednim godinama nastavila s proizvodnjom plina s Jadrana i preokrenula očekivane trendove proizvodnje zbog starosti polja.

Provedbu pojedinačnih projekata INA je započela u rujnu 2020., kada je izbušena bušotina Irena-2, prva u nizu od potencijalno jedanaest bušotina koje se planiraju izbušiti u sklopu tog programa. Dosad je izrađeno pet novih bušotina: Ika B-1R-DIR i MARICA-D-DIR puštene su u proizvodnju.

U ožujku 2022. je počela proizvodnja prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR, a godišnja proizvodnja nove bušotine bit će na razini od oko 40 milijuna m³, što je trenutačno gotovo sedam posto Inine proizvodnje plina na moru i kopnu. U svibnju je počela proizvodnja iz nove bušotine MARICA D čija će godišnja proizvodnja biti na razini od 11,5 milijuna m³. Ostale bušotine Irena-2, Ilena-2 VER i Ida D-1 VER podrazumijevaju potencijalnu izgradnju novih platformi, o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u sljedećim godinama.

 „Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 1,5 milijardi kuna. Kampanja izrade novih bušotina i gradnje potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što će imati pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe i cjelokupno gospodarstvo. Ovakvi uspješni projekti svjedoče o važnosti strateškoga i odgovornoga upravljanja resursima, u cilju razvoja gospodarstva i povećanja udjela domaće proizvodnje“

…istaknuo je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, Nikola Mišetić je rekao:

„Definirane su lokacije za nove bušotine, od kojih se dvije odnose na bušenje s postojećih platformi, dok se devet bušotina nalazi na novim lokacijama na kojima nema postojećih platformi, nego će se iste bušiti na otvorenom moru. Posjedujemo potrebno znanje i iskustvo nužno za ovakve projekte i ponosni smo na činjenicu da ovu kampanju na moru INA po prvi puta u povijesti provodi samostalno. Kompanija će kampanju na moru nastaviti i u sljedećem razdoblju kako bi ostvarila novu proizvodnju i puni potencijal s jadranskih polja.“

Dodatno je istaknuo kako INA sve projekte, pa tako i ove na Jadranu, provodi u skladu s najboljim industrijskim praksama vodeći računa o najvišim sigurnosnim standardima i standardima zaštite okoliša. 

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...