188 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Kakva su poslovna i gospodarska očekivanja Erste Group-a u 2022. godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Redakcija

Očekivanja Erste Groupa: Gospodarstva srednje i istočne Europe dosad su se pokazala otpornima

  • Oslabljen rast BDP-a u 2022.
  • Povećana inflacija zbog viših cijena energenata i hrane
  • Erste Group i dalje na dobrom putu rasta

Iako je gospodarski rast u srednjoj i istočnoj Europi i Austriji ostao jak tijekom prvog tromjesečja 2022., izgledi za cijelu godinu za tu regiju smanjeni su, kao i za Europu u cjelini. Očekuje se da će stopa inflacije u regiji srednje i istočne Europe i dalje ostati na povišenim razinama.

"Erste Group ulazi u ovu trenutačnu krizu kao vrlo profitabilna banka sa snažnim kapitalom i likvidnošću. To nam omogućuje da budemo pouzdan i stabilan partner našim klijentima", rekao je Bernd Spalt, predsjednik Uprave Erste Groupa.

„Gospodarstva u našoj regiji dobro su prebrodila krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, a dosad su se pokazala otpornima i u trenutačnoj krizi, uglavnom zahvaljujući snažnoj 2021. U povoljnom scenariju, gospodarski oporavak mogao se nastaviti. Međutim, rat je sve promijenio te u pitanje doveo ne samo mir u Europi već i temeljne stvari poput energetike i sigurnosti opskrbe hranom. I dalje očekujemo rast gospodarstva regije, iako po znatno nižim stopama."

Slab rast BDP-a i povećana inflacija u 2022.

Prije rata u Ukrajini, gospodarstva srednje i istočne Europe prolazila su kroz dinamičan oporavak od pada povezanog s pandemijom. Međutim, rat, osim što je prouzročio humanitarnu katastrofu, predstavlja drugi krizni događaj koji ruši gospodarstvo u razdoblju od samo dvije godine.

Iako se gospodarska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za gospodarstva srednje i istočne Europe posljednjih godina stalno smanjuje te Rusija nije među prvih 10 trgovinskih partnera većine zemalja u regiji, većina zemalja – prije svega Austrija, Češka i Slovačka – i dalje ovise o uvozu ruskih izvora energije, osobito prirodnog plina.

Stope inflacije rastu uglavnom zbog povećanih cijena energenata i hrane. Dok Erste Group u 2022. godini u Austriji očekuje inflaciju od 5.5 %, u nizu zemalja srednje i istočne Europe stopa inflacije vjerojatno će doseći visoke jednoznamenkaste ili čak dvoznamenkaste brojke, čak do 11,7 % u Češkoj. To će utjecati na kupovnu moć, a potom i na rast BDP-a. Općenito, Erste Group u 2022. godini očekuje rast BDP-a od prosječno oko 3 % na tržištima na kojima posluje, što je ispod trenutačnih očekivanja za eurozonu. Uz to, utjecaj rata na trgovinu dodatno pridonosi postojećim problemima u lancima opskrbe. Sankcije koje se primjenjuju protiv Rusije također će ostaviti svoj trag na europskim gospodarstvima.

Unatoč svim tim izazovima, Erste Group vjeruje da će zbog još uvijek izražene snažne potražnje, 2022. i dalje biti obilježena rastom, iako po nižim stopama.

Očekivanja: Erste Group i dalje na dobrom putu rasta

U kontekstu trenutačnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Group očekuje rast neto kredita u srednjim jednoznamenkastim brojkama za 2022. Ti bi rezultati, kao i viša povećanja kamatnih stopa od očekivanih, trebali dovesti do barem visokog jednoznamenkastog povećanja neto prihoda od kamata, unatoč politikama negativne kamatne stope u eurozoni koje se još uvijek provode. Očekuje se da će neto prihod od naknada i provizija porasti srednje jednoznamenkastim vrijednostima. Kao i 2021., Erste Group namjerava ostvariti dvoznamenkasti povrat na materijalni kapital (ROTE). Očekuje se da će stopa osnovnog redovnog kapitala (CET1) Erste Groupa ostati snažna.

Erste Group vjeruje da će u 2022. troškovi rizika biti niži od 20 baznih bodova prosječnih bruto kredita klijentima. Očekuje se da će udio nenaplativih kredita biti manji od 3,0 %.

Razvoj situacije između Rusije i Ukrajine ne utječe izravno na Erste Group jer nema operativnu prisutnost u tim zemljama; izloženost objema zemljama zanemariva je i u tom se kontekstu trenutačno ne predviđaju dodatna značajna izdvajanja rezervacija za rizike. Ipak, neizravni učinci, kao što su volatilnost financijskog tržišta ili popratni učinci povezani sa sankcijama na neke od naših klijenata, ne mogu se isključiti.

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...