181 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

 Kakvi su financijski rezultati Erste Group u prvoj polovini 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Snažan operativan učinak i rast potražnje za kreditima Erste Group banke u prvoj polovini 2022. godine

„Geopolitička situacija i visoka inflacija zamagljuju dosadašnja pozitivna očekivanja za Europu. Ipak, gospodarstva u istočnom dijelu Europske unije do sada su pokazala otpornost – uz usporedivo stabilne javne financije, neprekinutu spremnost poduzeća da ulažu, kao i razvoj tržišta rada i povjerenje potrošača koje je i dalje pozitivno,“ rekao je Willi Cernko, predsjednik Uprave Erste Group Bank AG.

„Naša zadaća kao banke je pružiti podršku ljudima u našoj regiji i u teškim situacijama te baviti se pitanjem njihova financijskog zdravlja. Naš čvrst poslovni model i solidna kapitalizacija dokaz su da to možemo učiniti. Kao prvi korak, poslat ćemo jasnu poruku u tom pogledu provođenjem opsežne stambene inicijative kojom namjeravamo u sljedećim godinama financirati ukupno do 15 000 cjenovno pristupačnih stanova za najam na našim tržištima srednje i istočne Europe,” dodao je Will.

Erste Group Bank AG ostvario je snažan operativni rezultat od 1,86 milijardi eura u prvoj polovici 2022. godine (povećanje od 10.3% na godišnjoj razini). Neto prihod od kamata povećao se za 15,9% na 2,84 milijarde eura zbog kontinuiranog stabilnog rasta volumena kredita, posebno u poslovanju s gospodarstvom i hipotekarnih kredita, kao i daljnjeg povećanja kamatnih stopa u Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Neto prihod od naknada i provizija povećao se za 10,5% na 1,21 milijardi eura na godišnjoj razini. Bankarska grupacija ostvarila je neto dobit od 1,14 milijardi eura u prvih šest mjeseci 2022. godine (H1 2021: 918 milijuna eura). Strategija Erste Groupa usmjerena je na financijsko zdravlje svojih klijenata. Prvi dio tog pristupa uključuje široko utemeljenu inicijativu za osiguravanje cjenovno pristupačnog stanovanja u regiji. Do 2030. godine grupa planira financirati do 15.000 stanova u sklopu subvencioniranog cjenovno pristupačnog segmenta u srednjoj i istočnoj Europi.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...