Monika Kiris u rubrici Posao od Monika Kiris

Kako će HUP pomoći gospodarstvu uslijed rasta cijene električne energije 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Poduzetnici apeliraju za pomoć hrvatskom gospodarstvu uslijed enormnog rasta cijene električne energije

Svjesni činjenice da će teret enormnog rasta cijena energenata svi morati podnijeti i građani i gospodarstvo, Hrvatska udruga poslodavaca u cilju ostvarivanja ekonomskog rasta i očuvanja radnih mjesta, traži donošenja novog paketa mjera.

Unatoč daljnjem poskupljenju energenata i pogoršavanju stanja u gospodarstvu, Hrvatska još nije proširila prvotni paket mjera donesen u veljači, posebice vezano uz značajno poskupljenje električne energije koja je za većinu poslodavaca primarni energent u poslovanju. Poslovni sektor očekuje daljnje intervencije jer više nije u mogućnosti samostalno iznijeti dodatna poskupljenje energenata.

U slučaju da Vlada ne djeluje u cilju ublažavanja rasta cijena električne energije na poduzetništvo, ugroženo bi bilo ne samo poslovanje pojedinačnih poduzeća nego i rast cjelokupnog gospodarstva. Naime, dobar dio poduzeća je već najavilo kako će, zbog značajnog povećanja troškova, morati odustati od planiranih investicija, što za sobom vuče i zaustavljanje novog zapošljavanja, a ako tome pridodamo i očekivani pad osobne potrošnje i izvoza uslijed rasta cijena, onda možemo očekivati značajan udar na cjelokupnu ekonomsku aktivnost. Osim toga, bez intervencije Vlade, poduzetnici će biti primorani na značajno povećanje cijena svojih proizvoda i usluga što će, u uvjetima galopirajuće inflacije, dodatno i značajno utjecati na opću stopu inflacije u RH.

HUP stoga predlože mjere koje ne zahtijevaju bilo kakva izravna davanja iz proračuna, a njihovim prihvaćenjem bi se: (i) smanjio inflatorni pritisak, (ii) omogućile daljnje investicije te (iii) očuvala radna mjesta i povećala ukupna zaposlenost:

 1. Ograničiti cijenu električne energije na do 150 EUR / MWh za sve gospodarske subjekte u razdoblju od 1.8.2022. do 31.12.2023.
  • Cijena električne energije za poduzetnike sastoji se od: 
   • (i) dio cijene koji se slobodno ugovara i reguliranog dijela cijena koji se sastoji od 
   • (ii) naknade za prijenos i distribuciji električne energije, tzv. mrežarine, 
   • (iii) naknade za obnovljive izvore energije i (iv) trošarine (0,5 EUR / MWh). 
 • Najznačajniji element cijene je dio koji se slobodno ugovara. Međutim, ta cijena je u potpunosti vezana za tržište električne energije u Budimpešti (HUDEX) koje je postalo potpuno spekulativno i ne odgovora troškovima/cijeni proizvodnje te specifičnim prilikama u Hrvatskoj. Naime, cijena električne energije iz vlastite proizvodnje i dalje je značajno ispod 100 EUR dok je tržišna cijena električne energije danas oko 400 EUR. Hrvatska (HEP i ostali) proizvede oko 70% potreba električne energije hrvatskih građana, javnih institucija i poduzetnika, dok se, prema raspoloživim podacima, uvozi tek 30% električne energije. U tom smislu nema opravdanja da se hrvatskim poduzetnicima i građanima naplaćuje spekulativna cijena električne energije koja je u potpunosti vezana za kretanja na HUDEX-u. Navodimo primjer Grčke u kojoj je vlada odredila najvišu razinu cijene i čak odlučila vratiti dio preplaćenih iznosa u ovoj godini.
 • Predložena cijena do 150 EUR / MWh predstavlja razumnu granicu za ograničenje. Naime, ta cijena je opet značajno veća od cijene koju plaća građanstvo (prema ograničenju koje je Vlada donijela) čime će gospodarstvo podnijeti znatno veći teret poskupljenja te je (vjerojatno) na toj razini cijena glavni opskrbljivač zatvorio dugoročne ugovore i s kupcima i na tržištu električne energije čime za opskrbljivača (HEP) ova cijena ne bi trebala predstavljati značajnije opterećenje. S druge strane, pružit će poduzetnicima predvidljivost u poslovanju i zaštiti ih od spekulativnih cijena električne energije.

U kontekstu provedbe ove mjere predlažemo razmotriti da se cijena iznad ograničenog iznosa obračunski pokriva iz hrvatskog programa u sklopu Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama za potporu gospodarstvu nakon ruske agresije na Ukrajinu (2022/C 131 I/01).

 1. Privremeno (u razdoblju od 1.8.2022. do 31.12.2023.) ukinuti, odnosno trajno smanjiti mrežarinu i trošarine
 • Iako je dio cijene koji se slobodno ugovara najveći dio troška električne energije, mrežarina također predstavlja značajno opterećenje u računu za električnu energiju (kod velikih poduzetnika u 2021. godini do 40%). Privremeno ukidanje ili smanjenje mrežarine, ali i drugih naknada i trošarina, pomoći će poduzetnicima da lakše podnesu pritisak cijene električne energije.
 1. Razmotriti privremeno smanjenje naknade za obnovljive izvore energije u razdoblju od 1.8.2022. do 31.12.2023.
 • Privremeno smanjenje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) pomoći će poduzetnicima da lakše podnesu pritisak cijene električne energije. S tim u vezi, skrećemo pažnju da Republika Njemačka ukida naknadu za OIE od 1.7.2022.
 • U skladu s time, predlažemo kompenzacijske mjere za poduzeća u sektoru obnovljivih izvora energije.
 1. Umanjiti osnovicu poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije poduzetnika u odnosu na 2021. godinu
 • S obzirom da će i s cijenom od 150 EUR / MWh kao najvišom cijenom, poduzetnici plaćati električnu energiju značajno više nego kućanstva te dvostruko više nego u 2021. godini, kako bi se osiguralo stvaranje dobiti i time održala investicijska aktivnost gospodarstva te željeni rast BDP-a, potrebno je dodatno pomoći gospodarstvu s mjerama porezne politike, ponajprije smanjenjem obveze plaćanja poreza na dobit umanjenjem osnovice poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije u odnosu na 2021. godinu.

Gospodarstvo je spremno investirati u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore, no potrebno je urediti zakonodavne okvire unutar koji će biti dovoljno poticajno za poduzetnike. No, trenutno je od iznimnog značaja pružati kratkoročnu potporu i smanjiti pritisak kojem su poslovni subjekti svakodnevno izloženi, a što je moguće kroz smanjenje izravnih troškova. Kao dugoročnu mjeru u HUP podržava pokretanje natječaja prvenstveno za bespovratna sredstva, te podredno pristup financijskim instrumentima, uz otklanjanje nedostatka i izazova u prijavi na iste, dakle potrebno je pojednostavniti prijavu, kao i prilagoditi uvjete provedbe.

Nino Marić od Nino Marić
Mislim da ne mogu oni tu puno. Sve ovisi o Vladi a oni su donijeli svoje mjere s kojima UGP nije zadovoljan.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...