238 pregleda
Nino Marić u rubrici Poslovanje od Nino Marić

Koliko kupoprodaja nekretnina je bilo u 2021. godini u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Marija Miljević od Marija Miljević
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što u odnosu na 2020. godinu predstavlja rast od 30%.

Najveći broj kupoprodaja pritom se odnosi na kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, njih 43.846, što čini 32,7% ukupnog broja kupoprodaja. Zatim slijede kupoprodaje stanova/apartmana kojih je ostvareno 29.605, odnosno 22,1% ukupnog broja te kupoprodaje građevinskog zemljišta kojih je zabilježeno 23.633 (17,6% ukupno ostvarenih transakcija). Kupoprodaja obiteljskih kuća zabilježeno je 16.976, što je činilo 12,6% ukupnog broja ostvarenih kupoprodaja na tržištu nekretnina 2021. godine. Usporedbe radi, u 2020. godini ostvaren je međugodišnji pad broja kupoprodajnih transakcija za 7,7%, dok je u 2019. ostvaren međugodišnji rast od 6,5%.

  • Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u 2021. godini iznosila je 60.086 milijardi kuna, što predstavlja 14% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) te godine.

U odnosu na 2020. godinu, vrijednost prodanih nekretnina se u 2021. godini povećala za visokih 50,1%. Najznačajniji udio u vrijednosti kupoprodaja na tržištu nekretnina u 2021. godini bilježe stanovi na koje se odnosi 38,6% vrijednosti ugovorenih kupoprodaja, zatim slijede građevinska zemljišta s udjelom od 22,7% te obiteljske kuće s udjelom od 21,1%.


*Ovi moji podaci u odgovoru dolaze iz sažetka Pregleda tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2021. koje u suradnji s Ekonomskim institutom iz Zagreba objavljuje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske.

Marija Miljević od Marija Miljević
Prema broju kupoprodaja izdvaja se Grad Zagreb, iza kojeg slijede urbana središta u priobalju Zadar, Split i Rijeka, dok se u kontinentalnom dijelu zemlje ističe Osijek.

U ovim gradovima učestalije su kupoprodaje stanova/apartmana, dok su kupoprodaje građevinskog zemljišta učestalije u priobalnom pojasu izvan većih naselja i zaleđu, a kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta prevladavaju u ostatku Hrvatske.
Marija Miljević od Marija Miljević
uređen od Marija Miljević
Još zanimljivosti...

Kupoprodaje stana/apartmana učestalije su u urbanim središtima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Pule. :)

Kupoprodaje građevinskog zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja te u dijelu zaleđa Istre i srednje Dalmacije, dok u ostatku Hrvatske prevladavaju kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta.

Kada je riječ o obiteljskim kućama, znatno više cijene prilikom prodaje postižu se u gradovima i općinama na prostoru obalnih županija. Zanimljiv je podatak da se za jedan m2 obiteljske kuće u Šibensko-kninskoj županiji moglo kupiti čak 19 m2 u Zagrebačkoj županiji.

U 2021. godini poljoprivredno zemljište bilo je najskuplje u jadranskim jedinicama lokalne
samouprave i to u Pašmanu, Hvaru, Makarskoj, Murteru – Kornatima, Omišu, Trogiru, Baškoj Vodi, Podstrani, Loparu, Podgori i Splitu.

Najskuplje nekretnine za hrvate imaju gradovi Dubrovnik, Baška Voda, Hvar i Rovinj, dok najjeftinije se nalaze u Plitvičkim Jezerima, Strahonincu, Đurđenovcu i Dardi.
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Zanimljivi podaci za pročitati
Marija Smiljan od Marija Smiljan
Nekretnine su djeco skupe ko sam vrag

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Robert Mali 18.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Robert Mali

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...