Monika Kiris u rubrici Priroda od

Shvaćaju li mediji, kompanije i agencije ozbiljnost klimatskih promjena? Što čine po tom pitanju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Niko Brešan od
Po mom mišljenju ne shvaćaju. Uglavnom koriste klimatske promjene da guraju svoju političku propagandu ljudima u grlo kako bi stekli podršku.

Ili se prijetnja klimatskih katastrofa pretvara u spektakularne filmove katastrofe koji onda stvore ogromnu zaradu kao što su npr. "2012".

Koliko se meni čini, ljudima to ne smeta. Sretni su ignorirajući taj problem dok im ne počne kucati na vrata. Vjerujem da postoje neke organizacije koje stvarno briga za klimatske promjene, ali rekao bih da su u jako malom broju.
+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Rezultati prvog zelenog istraživanja među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj

Nacionalno istraživanje provedeno je u listopadu 2022. online upitnikom, na prigodnom uzorku od 145 ispitanika, među medijima, kompanijama i agencijama, od čega u najvećoj mjeri  kreativnih agencija, zatim velike kompanije iz tercijarnog i sekundarnog sektora i online medija. Istraživanje je nastalo uz potporu partnera, Europski parlament i kompaniju Energia Naturalis.

Antonija Roskam / RED Agencija

Greendex – indikator zelene tranzicije komentirali su na okruglom stolu uz analizu rezultata  Damir Ciglar, generalni direktor agencije Imago Ogilvy, Martina Rizman Matić, direktorica odjela internih komunikacija u Infobipu i Tihomir Ladišića, direktor vijesti i programa, N1.

Rezultati istraživanja

Mediji iskazuju najvišu zabrinutost o klimatskim promjenama, njih čak 52%, dok je među kompanijama zabrinutih tek 35% i nešto malo više 36% zabrinutih među agencijama. Čak 60% kompanija nema radno mjesto posvećeno isključivo politikama i aktivnostima vezanim za klimatske promjene, dok je kod agencija zastupljeno u mjeri od svega 20%. Kod medija, polovina redakcija je bez tog radnog mjesta.

Na edukaciji zaposlenika najviše rade kompanije - njih gotovo 64%, agencija 55%, dok je kod medija najmanja razina edukacije, tek 45%.

Mediji imaju u najvećoj mjeri pristup informacijama o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Zato je najizraženija zabrinutost upravo u medijima, ali ključno je da se sve više bave takvim temama i redovito izvještavaju o održivom razvoju i klimatski utjecajima, s lokalnog i globalnog aspekta“

izjavio je Tihomir Ladišić koji ističe kako teme održivosti i klimatske promjene utječu na svakodnevni život, iako toga ljudi još nisu dovoljno svjesni.

Dio agencija još nije upoznat s terminom greenwashing, a kompanije još uvijek klimatske promjene ne smatraju prioritetom.

Čak 92,50% agencija smatra kako su klimatske promjene dio odgovornosti marketinških i komunikacijskih aktivnosti, ali čak više od 52% njih nije spremno na financijske žrtve. Prema istraživanju, u greenwashing kampanjama,  sudjelovalo je 20% agencija.

Damir Ciglar, direktor agencije Imago Ogilvy, dodao je:

Toga ima, ali će i biti. S jedne strane treba se prije svega postići samoregulativa. Na primjeru projekata koje mi radimo u agenciji jasno su definirani kriteriji tko i kako može biti partner. S druge strane, kroz greenwashing kampanje, kao „pozitivan efekt“  imamo činjenicu da se potrošači informiraju i teme održivosti češće se stavljaju u fokus.“

Kompanije iako svjesne važnosti zelene tranzicije, prema istraživanju u velikoj mjeri, njih 50% ne bi dalo prioritet klimatskim promjenama. Najčešći faktori koji utječu na to su preveliki troškovi smanjenja emisije stakleničkih plinova i drugi hitniji rizici za poslovanje kao što je COVID, financijska nesigurnost te nedostatak ili neadekvatnost zakonskih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Martina Rizman Matić, direktorica odjela internih komunikacija u Infobipu, zaključila je:

„Svi se nalazimo u jednom zajedničkom krugu odgovornosti. Kompanije trebaju imati osjećaj za biznis, pažljivo birati menadžere i timove za dugoročnije ciljeve. Ključno je da strategija održivosti bude kvalitetno balansirana s poslovnom strategijom i onda će imati dugoročne rezultate i uz to činiti dobro okolišu i zajednici.“

Na pitanje medijima koliko često izvještavaju o klimatskim promjenama vidljiva je podjela na one koji jednom na dan do jednom na tjedan izvještavaju, njih preko 50%, i čak 34% koji izvještavaju rjeđe od jednom na mjesec. Međutim, zabrinjavajuće je kako 52.5% priznaje da rijetko, ponekad, često i uvijek pišu o klimatskim promjenama s aspekta klimatskog skepticizma.

Budućnost moramo kreirati zajedno

Važnost istraživanja Greendex prije svega leži u osvješćivanju važnosti i potrebe većeg angažmana na temu održive budućnosti. Zahvaljujući interesu i odazivu kompanija, agencija i medija, Greendex istraživanje  kvalitetan je indikator trenda u industrijama koje imaju veliki utjecaj na društvo. Rezultati istraživanja i otvorene teme podloga su za nastavak diskusije na najvećem regionalnom zelenom festivalu Greencajt, koji će se održati u Zagrebu, 24. i 25. svibnja 2023. godine.

+4 glasa
Viktor Viljac od

Postoji različit stupanj svijesti o ozbiljnosti klimatskih promjena među medijima, kompanijama i agencijama. Neki su vrlo svjesni i aktivno se bave ovim pitanjem, dok drugi imaju manje svijesti ili manje djeluju po tom pitanju.

Mediji često izvještavaju o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, što pomaže u podizanju svijesti javnosti o ovom pitanju. Neki mediji također promoviraju i podržavaju aktivnosti koje pomažu u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Kompanije se sve više okreću održivosti i traže načine kako smanjiti svoj utjecaj na okoliš. To uključuje promjene u proizvodnji, korištenju obnovljivih izvora energije, kao i promjene u transportu i logističkom lancu. Neki kompaniji su se obavezale da će neutralizirati svoj udio u emisiji stakleničkih plinova kroz projekte koji smanjuju emisije ili kroz kompenzaciju.

Agencije, kao što su UN i države također se bave ovim pitanjem i poduzimaju korake kako bi se smanjio udio CO2 ili druge emisije, te promoviraju korištenje obnovljivih izvora energije. Neki države donose zakone i regulative kako bi se smanjila emisija, kao i poticajima za razvoj obnovljivih izvora energije.

Međutim, još uvijek postoji veliki prostor za poboljšanje, te su potrebne veće napore sviju dionika kako bi se postigli ciljevi smanjenja emisije.

Slična pitanja

1 odgovor 178 👀
1 odgovor 278 👀
1 odgovor 204 👀
1 odgovor 248 👀
1 odgovor 361 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...