Monika Kiris u rubrici Priroda od
uređen od Redakcija

Kada je - Svjetski dan tla? Zašto je važno održivo upravljanje resursima tla?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Lucija Horvat od

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca.

Gubitak hranjivih tvari u tlu jedan je od najvažnijih globalnih problema, jer to utječe na sigurnost hrane i održivost ekosustava tla. Zato se Svjetski dan tla održava po motom: "Tla: gdje počinje hrana". Cilj je podići svijest o važnosti održavanja zdravih ekosustava na dobrobit ljudi.

FAO (Food and Agriculture Organization) je povodom tog dana objavio video s ciljem podizanja svijesti o o rizicima povezanim s neravnotežom hranjivih tvari u tlu i gubitkom plodnosti tla. 

Plodnost tla također ima veliku ulogu u u proizvodnji dovoljnih količina ispravne i sigurne hrane te za zdravlje biljaka, životinja i ljudi. Centar za tlo objavio je podatke kako u Hrvatskoj postoji problem povećanja kiselosti tla i problem smanjenja humoznosti. 

+7 glasa
Redakcija od

Svjetski dan tla - važnost održivog upravljanja resursima

Na Svjetski dan tla Nestlé naglašava važnost održivog upravljanja resursima

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca od 2014. godine kako bi se skrenula pozornost na važnost održivog upravljanja resursima tla. Zdravlje tla važno je za budućnost cijelog ekosustava, pri čemu je važno uzeti u obzir činjenicu da se 95 % hrane izravno ili neizravno proizvodi na tlu. Adekvatnom brigom za tlo, osiguravaju se hranjive tvari u prirodi, što utječe na smanjenje siromaštva, pothranjenost i glad.

Nestlé podržava 500.000 poljoprivrednika diljem svijeta u provedbi regenerativne poljoprivrede

Vodeća svjetska prehrambena tvrtka – Nestlé, svjesna je svoje uloge i odgovornosti, zbog čega ima za cilj postići nulti utjecaj na okoliš do 2050. godine. To će postići primjenom postupaka koji povećavaju vlažnost tla te sposobnost zadržavanja ugljika, što u konačnici doprinosi većoj plodnosti tla, boljoj otpornosti usjeva i većoj biološkoj raznolikosti. Zbog toga će ekosustav oko proizvodnog područja biti zdraviji, a umjesto umjetnih gnojiva koristila bi se organska.

Sprječavanje stvaranja otpada također doprinosi zdravlju okoliša. Nestlé tvornica u Surčinu prva je u tvornica kompanije u regiji u kojoj Nestlé primjenjuje principe regenerativne poljoprivrede i u kojoj je postignut Zero Waste to Landfill cilj, s naglaskom na korištenje obnovljive energije u tvornicama, inovacije u pakiranju proizvoda i suradnju s dobavljačima. Budući da su materijali za proizvodnju višestruko iskoristivi, nijedan dio otpada ne završava na odlagalištima.

Ivanka Stojnić, menadžerica za održivi razvoj kompanije Nestlé za jugoistočno europsko tržište, izjavila je:

„Želimo naglasiti važnost edukacije lokalnih poljoprivrednika koji uz pomoć naših stručnjaka rade prvi korak prema zelenijoj budućnosti. Moramo pokazati zajedništvo u načinu razmišljanja te spremnost da proaktivno djelujemo. Misao kojom se vodimo da bismo postigli ciljeve posvećene održivosti uključuju ne samo poljoprivrednike, proizvođače i logističku podršku, već i potrošače koji svojim zelenim odabirima pomažu na putu do ostvarenja nulte stope emisije stakleničkih plinova.

Nestlé se trudi da svi njegovi potrošači dobiju kvalitetne proizvode sa što boljim hranjivim vrijednostima, koji ujedno pridonose dobrobiti našeg planeta. Dokaz tome su i novi proizvodi GARDEN GOURMET linije, koji su bazirani na namirnicama od 100 % biljnog porijekla. Transformacija uključuje i inovativna rješenja ambalaže proizvoda te se od prošle godine na policama hrvatskih trgovina nalaze omiljeni SMARTIES dražeji u potpuno reciklabilnim pakiranjima.

Nestlé će i dalje nastaviti slijediti dugoročnu strategiju s fokusom kompanije na održivost, digitalizaciju i inovacije čime ulaže u budući rast pojedinaca, zajednica i društva istovremeno razvijajući poslovanje.

+4 glasa
Sarah Rončević od

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca svake godine. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o važnosti tla kao dragocjenog resursa te naglašavanje potrebe za održivim upravljanjem tlima diljem svijeta.

Održivo upravljanje resursima tla važno je iz nekoliko razloga:

1. Tlo je ključno za održavanje poljoprivredne produktivnosti i osiguravanje sigurne opskrbe hranom za svjetsko stanovništvo.
2. Kvalitetno tlo pridonosi očuvanju biološke raznolikosti i ekosustava, te pomaže u regulaciji kvalitete vode i klime.
3. Održivo gospodarenje tlima može pomoći u sprječavanju erozije tla, smanjenju onečišćenja i degradacije tla, te pridonijeti očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije.

Razumijevanje važnosti očuvanja kvalitete tla ključno je za održavanje zdravog okoliša i osiguranje održivog razvoja za buduće generacije.

Slična pitanja

1 odgovor 120 👀
1 odgovor 229 👀
Monika Kiris 08.10.2022. pitanje u rubrici Zabava od Monika Kiris
1 odgovor 202 👀
4 odgovora 486 👀
Tomislav Gatara 29.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Tomislav Gatara
2 odgovora 120 👀
1 odgovor 415 👀
Ana Pilato 22.03.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ana Pilato
1 odgovor 920 👀
Ivan Gačić 18.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
1 odgovor 140 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...