Nino Marić u rubrici Stanovanje od Nino Marić

Kako EU (Europska unija) poboljšava kvalitetu života mjesta u kojem je živim?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

EU se prije par godina fokusirala na spašavanje života svih građana EU uzrokovanih virusom COVID-19. Poduzela je mjere sprečavanja širenja virusa i dala potporu zdravstvenim sustavima lokalnih zajednica.

Također, EU financijskim sredstvima poduzima mjere za brži gospodarski rast i oporavak u svim svojim zemljama članicama kako bi podigao razinu kvalitete životu svih svojih građana.

Europski zeleni plan je strategija Europske unije kojom planira stvoriti moderno europsko gospodarstvo zasnovano na smanjenju stakleničkih plinova, a i dalje svjetski konkurentno. Staklenički plinovi se planiraju smanjiti za barem 55% do 2030. u odnosu na razine iz 1990. godine. Tu EU utječe na sektore industrije, energetike, prometa, proizvodnje hrane, poljoprivrede i građevinarstva. I vi možete ovome dati doprinos. Npr. vozite se biciklom. :)

Razvijanjem digitalnih vještina građana i digitalna transformacija za boljitak društva bitna je kako bi se osigurao položaj Europe kao svjetskog predvodnika u tehnologiji. Ulaganja su tu u digitalne vještine, superračunala, velike brzine i višu razinu kibernetičke sigurnosti.

Osim digitalne sigurnosti, EU se brine za zaštitu i sigurnost građana općenito. EU svakodnevno radi na suzbijanju terorizma, organiziranog kriminala, trgovanja drogom i ljudima.

EU pomaže u traženju posla jer osim što Europski socijalni fond pomaže nezaposlenima u poboljšanju vještina, te svakako mladima pomaže da pronađu posao u drugoj državi članici EU.

EU radi na poboljšanju ravnopravnosti što znači da će muškarci i žene biti jednako plaćeni za jednak rad, da će invalidi raditi na svim poslovima, te da je rasizam neprihvatljiv za područje EU. Ljudi se ne smiju marginalizirati u EU te slobodno mogu voljeti koga žele. Migranti u EU imaju bitni ulogu za EU te će im EU omogućiti da u potpunosti sudjeluju u svim aspektima modernog EU društva.

Za kraj evo nekih korisnih i kratkih informacija kako još EU poboljšava život svima nama:

 • mogu živjeti i raditi u bilo kojoj članici EU
 • mogu se umiroviti u bilo kojoj članici EU (+Island, Lihteštajn, Norveška, Švicarska) i ondje primati državnu imovinu
 • mogu u bilo kojoj članici EU studirati ili pohađati tečaj (npr. Erasums)
 • EU je 2017. ukinula naknade za roaming kod mobitela i poziva
 • u posjeti druge države, Europska kartica zdravstvenog osiguranja vam daje javnu zdravstvenu skrb
 • preko 8.000 lokacija diljem EU se možemo spojiti besplatno na internet putem mreže WiFi4EU (zapamtite ovo za putovanje, možda Vam nekad dobro dođe)
 • možete upotrebljavati jedinstvenu euro valutu unutar eurozone
 • putujte kroz EU bez stresa jer ste zaštićeni nizom prava putnika za sve vidove prometa (zrakoplov, vlak, brod, autobus ili međugradskim prometnim sredstvima)
 • djeca su zaštićena od loših igračaka koja nisu po strogim EU pravilima kontrole
 • prema pravilima EU, svaki kupljeni proizvod ili uslugu kupljenu internetom možete vratiti trgovcu u roku od 14 dana bez razloga
 • štednja u banci mi je osigurana do 100.000 eura 

Slična pitanja

1 odgovor 196 👀
1 odgovor 182 👀
1 odgovor 195 👀
1 odgovor 370 👀
1 odgovor 182 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...