Monika Kiris u rubrici Internet od

Pruža li SAD jednaku razinu zaštite podataka kao i Europska unija (EU)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Redakcija od

Europska komisija ovaj je mjesec 2023. službeno odobrila novi sporazum sa SAD-om kojim se ponovno omogućuje prijenos osobnih podataka preko Atlantika.

Ova odluka o primjerenosti znači da tvrtke mogu slati osobne podatke prikupljene od klijenata u EU-u u SAD bez straha od kršenja zakona EU-a o zaštiti podataka, sve dok djeluju u skladu s osnovnim načelima novog okvira za zaštitu podataka. Ova odluka dolazi nakon opsežnih pregovora između EU-a i SAD-a nakon što je Sud Europske unije (CJEU) 2020. poništio europsko-američki sustav zaštite privatnosti.

Što se tiče obrade podataka web korisnika, Europa ima stroga ograničenja. Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) stupila je na snagu 2018. i postavila stroge smjernice koje tvrtke moraju slijediti kako bi sigurno i odgovorno postupale s korisničkim podacima. 

Ovaj zakon je primjenjiv na sve države članice EU-a. S druge strane, ne postoji niti jedan savezni zakon o zaštiti podataka koji štiti privatnost svih vrsta podataka u Sjedinjenim Državama.

Ova odluka o primjerenosti osigurava da SAD pruža jednaku razinu zaštite podataka kao i u Europska unija

Odluka dopušta samocertificiranim poduzećima koja sudjeluju u Okviru EU-a i SAD-a za zaštitu podataka i obvezuju se na zaštitu privatnosti da primaju osobne podatke iz EU-a bez potrebe za dodatnim mjerama zaštite. 

Okvir EU-a i SAD-a za zaštitu podataka rješava sumnje koje je iznio Sud Europske unije, uključujući pristup podacima EU-a od strane američkih obavještajnih službi. Također pruža poboljšane mehanizme pravne zaštite za europske građane u slučaju da se njihovi osobni podaci obrađuju na pogrešan način, uključujući i putem novoosnovanog suda za preispitivanje zaštite podataka (DPRC).

Prema aktivistima za privatnost, ove mjere su nedovoljne jer građani EU-a nemaju istu razinu zaštite prema američkim pravilima o privatnosti kao Amerikanci.

+5 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Osobno mišljenje, koje proizlazi iz prikupljenih saznanja iz Medija i raznih drugih izvora.
Mišljenja sam da se u SAD-a odvija velika Trgovina Osobnim Podacima, imeđu velikih Korporacija, koje su zainteresirane za navedene Podatke. Kad isto bude Otkriveno, isti budu Kažnjeni, ali - navedene Kazne su xxx Puta manje od same vrijednosti, koju navedene Korporacije ostvare od do prikupljenih >kupljenih< Podataka.
Jedan primjer, korištenje prikupljenih Osbnih Podataka : U X Trgovinu, ulazi x Kupac, kojeg na ulazu u  snimi Kmera i obradi pomoću - Biom-mertrije, i u par sekundi, Prodavač dobije sve potrebne podatke o navedenom Kupcu, u smislu : njegove platržne mogučnosti, njegovove osobne navike, šta isti namjerava kupiti u istoj (ako je navedena specijalizirana za određene proizvode) i prodavač npr. ima informaciju, da isti preferira određene Parfeme, i Djelatnik na Odjelu Prfema i Kozmetike istom pristupa na poseban ljubazniji način, nudi mu nove proizvode iz navedene Kolekcije, za razliku na ostale kupce, koji su došli na isti Odjel, jer mu je ,,Ovaj,, puno interesantniji. (a, pomoču navedenog sustava, isto otkriju potencijalnog ,,šanera,, koji je u obučen  kao pravi gospodin, a u biti je došao svoju jaknu iste boje,,zamjeniti,, za novu isprobavajući istu u garderobi itd..itd.

Slična pitanja

1 odgovor 201 👀
1 odgovor 184 👀
1 odgovor 186 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...