91 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Tko provodi 168 novih LIFE projekata EU vrijednosti 380 milijuna eura iz područja zaštite prirode i okoliša?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

U Hrvatskoj se od 2022. provodi više od 20 novih LIFE projekata

Europska unija u okviru LIFE natječaja za 2021. godinu dodijelila je 380 milijuna eura za provedbu 168 novih projekata iz područja zaštite prirode i okoliša, borbe protiv klimatskih promjena te prelaska na čistu energiju, a provedba projektnih aktivnosti ukupno će mobilizirati 562 milijuna eura.

Program LIFE, koji postoji od 1992. godine, vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša i djelovanju u području klime te je ključan za ostvarivanje ciljeva iz Europskog zelenog plana i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

LIFE projekti zahtijevaju uključenost svih dionika (javna tijela, poslovni sektor, nevladine organizacije) kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za implementaciju ključnih politika. Za sufinanciranje se odabiru samo najkvalitetniji projekti čije aktivnosti na inovativan način rješavaju postojeći okolišni ili klimatski problem, a čiji rezultati se mogu replicirati na području cijele Europska unije.

Korisnici iz Hrvatske sudjeluju na 25 projekata, a Hrvatski koordinatori vode 5 projekata. Financijski doprinos hrvatskim korisnicima iz Programa LIFE za projektnu provedbu iznosi 7,8 milijuna eura. 

Pri ostvarivanju ovog projekta prijaviteljima je podršku pružala Nacionalna kontakt točka za Program LIFE u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 

U okviru potprograma Priroda i bioraznolikost provoditi će se projekti kojima će se poboljšati stanje ugroženih vrsta životinja: 

  • barske kornjače (Mauremys rivulata), koordinatora Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i 
  • bjeloglavog supa (Gyps fulvus), koordinatora Udruge BIOM. 

U okviru potprograma Prijelaz na čistu energiju provode se projekti kojima će se u Republici Hrvatskoj podržati integriranje energetskog, klimatskog i prostornog planiranja (IN-PLAN, koordinator Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske - REGEA), potaknuti više od 40 milijuna eura investicija u sektor toplinarstva (D2HEAT, koordinator REGEA), te ojačati vještine radnika u sektoru graditeljstva (CRO skills RELOAD, koordinator Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Otvaranje LIFE natječaja za 2023. godinu očekuje se sredinom travnja.

Više informacija o radu Nacionalne kontakt točke, mogućnostima sufinanciranja iz Programa LIFE te završenim i aktivnim projektima pročitajte ovdje.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...