Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Tema integracije Ukrajinaca u Hrvatskoj očito će biti važno pitanje sada, a i u budućnosti, zato me zanima kako se ukrajinske obitelji mogu što lakše integrirati u hrvatsko društvo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija

Integracija ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo

Održana panel diskusija na temu važnosti prihvaćanja ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu održan je panel o važnosti integracije ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo. U diskusiji su sudjelovali:

  • Ida Prest, poznata hrvatska pjevačica, voditeljica i aktivistica za ljudska prava,
  • Ivan Ćaleta, socijalni radnik iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te
  • Liliya Synya, Ukrajinka koja trenutno radi kao kulturna medijatorica u Centru.

Od početka oružanog sukoba u Ukrajini (25. veljače 2022.) kroz Hrvatsku je prošlo više od 22.000 Ukrajinaca, od čega je 33% djece. U osječko-baranjskoj županiji trenutno ih živi oko 500. Sudionici su se složili oko važnosti prihvaćanja prognanika i pomoći im pri integraciji u društvo, s posebnim naglaskom na djecu traumatiziranu napuštanjem svojih domova.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je edukativno informativnu kampanju pod nazivom Sinergija integracije, kojom se želi omogućiti raseljenim osobama brži i lakši pristup svim potrebnim informacijama o zaštiti, pomoći, obrazovanju i radu. Kampanju financijski podržava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske jer se na taj način raseljenim osobama pruža još bolja bolja potpora.

Komentirajući rad Centra kada je u pitanju pomoć raseljenim osobama Ivan Ćaleta izjavio je:

„Kako bismo što više olakšali raseljenim osobama njihov boravak u Hrvatskoj odmah na početku oružanog sukoba otvorili smo Info centar kako bi sve osobe iz Ukrajine u Osijeku mogle doći do potrebnih informacija koje su im bile potrebne za snalaženje u hrvatskom društvu. Nakon što smo vidjeli da im treba prostor gdje bi se mogli socijalizirati i provoditi vrijeme sa svojim sunarodnjacima otvorili smo i Dnevni centar u kojem provodimo različite aktivnosti, radionice i edukacije svakog dana. U Dnevnom centru raseljene osobe iz Ukrajine imaju priliku biti s ljudima iz svoje države te provoditi slobodno vrijeme sudjelujući u kulinarskim, kreativnim, sportskim i drugim radionicama. U sklopu ovog projekta izradili smo slikovnice, bojanku i druge edukativne materijale koji su tiskani na hrvatskom i ukrajinskom jeziku kako bismo poboljšali prilagodbu ukrajinskih državljana u hrvatsko društvo te kako bismo u isto vrijeme senzibilizirali hrvatske građane o potrebama i problemima raseljenih osoba iz Ukrajine koje su postale dio našeg društva.“

Liliya Synya, ukrajinka koja trenutno radi kao kulturni medijator u Centru podijelila je s okupljenima kako se prilagodila na život u Hrvatskoj i u Osijeku te kako troje od njezinih petero djece uspješno pohađa osnovnu školu u Osijeku. Izjavila je: 

„Moja obitelj i ja osjećamo se prihvaćeno u hrvatskom društvu, djeca su se brzo prilagodila na vaš obrazovni sustav i lijepo su prihvaćeni od svojih školskih kolega. Posebno mi je drago što kroz rad u Centru i ja osobno imam priliku pomoći svojim sunarodnjacima koji su zbog ruskih napada prisiljeni napustiti svoje domove i sklonište potražiti u Hrvatskoj, odnosno u Osijeku.“ 

Dodatne informacije:

Slična pitanja

1 odgovor 280 👀
2 odgovora 327 👀
1 odgovor 139 👀
2 odgovora 159 👀
1 odgovor 257 👀
2 odgovora 265 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...