375 pregleda
Borna Matić u rubrici Financije od Borna Matić

Ništa nije sve crno-bijelo pa zato pitam koji su problemi, ako ćete biti iskreni, kada bi ulagao u ETF-ove? Na što da se pripremim, na koje loše i crne scenarije? Mogu li ETF-ovi propasti?!?

PS. Do sada imam iskustva s kriptom i dionicama u Hrvatskoj.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović

Nema ih!

I toplo preporučam da se izbjegavaju ETF-ovi sa polugom x2, x3 i slično jer se tu ne radi o pravim ETF-ovima nego o bankarskim provizvodima pa treba biti oprezan da se ne naleti na minu.

Najpopularniji financijski proizvodi zadnjih desetljeća su svakako ETF-ovi (Exchange Traded Funds) ili burzovno utrživi fondovi koji repliciraju kretanje S&P 500 indeksa i u koje bi po riječima Warrena Buffetta trebalo ulagati 99% tržišnih sudionika iz razloga jer će u razdoblju dužem od 10-15 godina imati bolji rezultat (prinos) nego 90% profesionalaca sa Wall Streeta.

ETF jednostavno replicira kretanje dioničkog indeksa kojeg prati u %. I posjedovanjem ETF-a jednostavno posjedujete sve dionice iz indeksa.

Ulaganje u ETF-ove nosi dosta manji rizik nego ulaganje u individualne dionice, dostupno je svima i može se krenuti sa relativno malim iznosima za ulaganje. I prinosi u dugom roku (minimalno 15-25 godina) iznose oko 10%. Prinosi za S&P 500 indeks zadnjih 70 godina su oko 11.5%.

Ono što je najbitnije, bez obzira bili vi pasivni investitor (što toplo preporučam) ili aktivni sudionik u globalnoj areni financijskog tržišta, morate znati što točno želite od sebe, a to je u većini slučajeva najteže za odrediti.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Nino Marić 09.07.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić
5 odgovora
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...