Ana Primorac u rubrici Osobni razvoj od

kako se izražava sućut obitelji pokojnika kad je sprovod? nije česta situacija u životu pa me zanima kako ti to radiš kad vidiš uplakane bliske članove obitelji uz pokojnika, lijes, urnu i to...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Katarina Pofuk od
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor

Stručnjaci savjetuju da nije pametno koristiti fraze poput znam kako ti je. Svi bol doživljavamo na različite načine tako da bolje da se u takvim trenucima ne poistovjećujemo s osobama koje su u patnji kako ne bismo umanjili njihov osjećaj boli. . 

Preporuča se iskreno iskazivanje sućuti, stisak ruke ili zagrljaj (ovisno koliko ste bliski) i upućivanje na činjenicu da smo tu za njih ako bilo što trebaju i da su naše misli i molitve s njima. 

Izvori:
https://alstromeria.com.hr/index.php/component/k2/item/262-izrazavanje-sucuti
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sucut-se-obicno-izrazava-rijecima-moja-sucut-ili-moje-saucesce-evo-odakle-dolaze-ti-izrazi-i-sto-znace-15183047

+7 glasa
Viktor Viljac od

Izražavanje sućuti obitelji preminulog može biti teško jer se možete osjećati nesigurno što reći ili učiniti u tako teškom i emotivnom trenutku. Evo nekoliko stvari koje možete uzeti u obzir kada izražavate sućut obitelji preminulog:

  • Izrazite sućut: možete reći nešto jednostavno, ali iskreno, poput "Žao mi je zbog vašeg gubitka" ili "Ovdje sam da vas podržim koliko god mogu."
  • Budite prisutni: Ponekad jednostavno biti uz obitelj može biti velika utjeha. Možete im ponuditi sjediti s njima, držati ih za ruku ili im pružiti rame za plakanje.
  • Podijelite sjećanja: Ako imate lijepa sjećanja na pokojnika, možete ih podijeliti s obitelji. To može pomoći donijeti malo radosti i utjehe tijekom teškog razdoblja.
  • Ponudite praktičnu pomoć: Ovisno o situaciji, obitelji će možda trebati praktična pomoć oko zadataka kao što su pripremanje obroka ili obavljanje poslova. Možete ponuditi pomoć u ovim zadacima kako biste skinuli dio tereta s obitelji.
  • Poštujte njihove želje: Važno je upamtiti da se svatko s tugom nosi na svoj način, a obitelj može imati posebne želje ili preferencije kada je u pitanju izražavanje sućuti. Poštujte njihove želje i slijedite njihovo vodstvo.

Upamtite da je u redu ako ne znate točno što biste rekli ili učinili u ovoj situaciji. Važnije je biti uz obitelj i ponuditi svoju podršku i ljubav.

Slična pitanja

1 odgovor 42 👀
1 odgovor 94 👀
2 odgovora 87 👀
1 odgovor 53 👀
Dina Kljajić 13.04. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Dina Kljajić
1 odgovor 62 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...