Dina Kljajić u rubrici Vjera i religija od

Što je karakteristično kod Subotara? Kakva je njihova vjera i po čemu se razlikuje od katolika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Viktor Viljac od

Suboti su etnička grupa koja živi u području istočne Bosne i Hercegovine. Oni su pravoslavni hrišćani i njihova vjera se razlikuje od katoličke po tome što su oni pravoslavni. Pravoslavna crkva ima drugačiju liturgiju, organizaciju i teološke nauke od katoličke crkve. Liturgija pravoslavne crkve uključuje mnogo pesama i molitvi, koje se recituju u crkvi. Organizacija pravoslavne crkve uključuje arhijereje, sveštenike i monahe, dok katolička crkva uključuje biskupe, svećenike i redovnike. Teološke nauke pravoslavne crkve uključuju poštovanje ikona i kult relikvija, dok katolička crkva ne priznaje te elemente.

Suboti takođe imaju svoju specifičnu kulturu i tradiciju koja se razlikuje od ostalih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini. Ova kultura se ogleda u njihovoj narodnoj nošnji, kulinarskim navikama, muzičkim tradicijama i običajima.

Što se tiče pojedinačnih razlika između pravoslavnih i katoličkih vjernika, pravoslavni vjernici imaju tendenciju da se pridržavaju tradicionalnijih vrednosti i običaja, dok katolici često imaju tendenciju da se pridržavaju moderne teologije i praksi. Pravoslavni vjernici također često imaju tendenciju da se pridržavaju konzervativnijeg pristupa u pitanjima kao što su brak, porodica i seksualnost, dok katolici često imaju tendenciju da se pridržavaju liberalnijeg pristupa.

Sve u svemu, postoji mnogo razlika između pravoslavne i katoličke vjere, uključujući liturgiju, organizaciju, teološke nauke, kulturu i tradiciju. Međutim, ključna razlika je u tome što su pravoslavni hrišćani pravoslavni, dok su katolici katolici.

Slična pitanja

3 odgovora 2.1k 👀
3 odgovora 139 👀
3 odgovora 340 👀
Marija Smiljan 08.04.2023. pitanje u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan
5 odgovora 799 👀
Marija Smiljan 21.06.2022. pitanje u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan
3 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 333 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...