Monika Kiris u rubrici Tehnologija od Monika Kiris

Kako je Algebra kroz Gamedev weekend najavila svoj ulazak u game development?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija

Prvi Gamedev weekend na Algebri 2023. godine

Gamedev weekend, kojim je Visoko učilište Algebra najavilo svoj ulazak u game development, otvoren je panelom „Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda“, na kojem su sudjelovali dekan Algebre doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, suosnivač Nanobita Alan Sumina i direktor Nanobita Ivan Murat

Lorena Čempuh / Algebra Press

Predstavnici Nanobita ističu kako visoka učilišta imaju ulogu u prepoznavanju i razvijanju talenata te da potreba za obrazovanjem u gaming industriji postoji, budući da game dizajnera u Hrvatskoj ima vrlo malo, zbog čega domaći studiji moraju dovoditi inozemne stručnjake koji će educirati buduće generacije.

Mislav Balković, dekan Algebre, izjavio je:

„Game development je industrija koja je potentna na svjetskom tržištu i u zadnje dvije godine bilježi rast pet puta veći od IT-ja, a njezino daljnje razvijanje u Hrvatskoj može osigurati obrazovanje kvalitetnog kadra, ali i privlačenje stranih studenata koji će ostati raditi u Hrvatskoj. Trenutno smo pri dnu liste poželjnih zemalja za studiranje na razini Europe, a upravo tu leži ogroman potencijal za rast. Ako obrazovni sustav to prepozna i država olakša proces dobivanja viza, kroz godine bismo mogli nadomjestiti onih 20 posto populacije koja je upisivala fakultete, a koje smo izgubili“

Lorena Čempuh / Algebra Press

Razvoju gaming industrije mogu pomoći i financijske potpore, poput Epic MegaGrant koju dodjeljuje Epic Games, koja je bila u fokusu predavanja Adama Kovača, stručnjaka iz tvrtke 3lateral/Epic Games. Epic MegaGrant pokrenut je 2019., a do sada je financijski podržao blizu 2.000 projekata iz više od 90 zemalja diljem svijeta.

Ana Fresl, stručnjakinja za EU fondove i osnivačica tvrtke PJR consulting, govorila je o povlačenju čak 33 milijuna eura iz EU fondova namijenjenima turističkoj i kreativnoj industriji (uključujći i gaming). Radi se o jedinstvenom natječaju čiji je cilj potaknuti projekte koji imaju potencijala i mogu pomoći daljnjem razvoju industrije. Za taj je natječaj potrebno značajno manje papirologije, što je pravo osvježenje i dodatan poticaj game development tvrtkama.

Drugog dana Gamedev weekenda, u sklopu Dana karijera, održana je panel rasprava na temu „Kako do radnog mjesta u game developmentu u Hrvatskoj?” na kojoj su sudjelovali suvlasnik Pine Studija Boris Barbir, direktor Under the Stairs Vladimir Bogdanić, direktor Room-C Games Robert Sajko, predavač na Algebri i član Uprave GD Entertainmenta Arton Glocke te direktor Delta Realityja Darian Škarica.

Tijekom rasprave došlo je do konsenzusa o tome kako na svim pozicijama unutar game development industrije nedostaje radnih kadrova. Posebne prednosti kandidata koje se ističu su kvalitetna inženjerska praksa, kreativnost i sposobnost rješavanja problema. 

Gamedev weekend prvo je u nizu budućih Algebrinih događanja posvećenih industriji video igara i obrazovanju budućih game developera. Na Algebri će se 18. 8 19. veljače 2023. održati i „BIG - Business in Gaming“ – prva poslovna konferencija posvećena razvoju, promociji i rastu gaming industrije na kojoj će sudjelovati renomirani stručnjaci iz industrije i profesionalni gejmeri. 

Osim zanimljivih i edukativnih panela, u sklopu konferencije održat će se čak osam besplatnih radionica za srednjoškolce, a više informacija nalazi se na poveznici.

Slična pitanja

1 odgovor 206 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...