Dina Kljajić u rubrici Stanovanje od
Kako dizajnirati male interijere da bi izgledali veći?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+15 glasa
Viktor Viljac od

Dizajniranje malih interijera može biti izazov, ali uz nekoliko trikova i ideja, čak i najmanji prostori mogu izgledati veći i prozračniji. Evo nekoliko savjeta:

 1. Koristite svjetle boje: Korištenje svjetlih boja poput bijele, kreme, svijetlo sive i pastelnih boja može učiniti da se prostorija čini većom i prozračnijom.

 2. Izaberite namještaj proporcionalne veličine: Manji komadi namještaja s većim razmakom između njih mogu stvoriti dojam da je prostor veći. Ako imate veći komad namještaja koji vam je potreban, pokušajte ga staviti na zid kako ne bi blokirao prolaz.

 3. Koristite velika zidna ogledala: Ogledala mogu reflektirati svjetlost i stvoriti dojam da je prostor veći. Veliki zidni ogledali mogu biti posebno učinkoviti.

 4. Odaberite pametnu rasvjetu: Dobro osmišljena rasvjeta može učiniti da se prostorija čini većom i prozračnijom. Koristite više izvora svjetlosti poput stolne lampe, zidne rasvjete i stropne rasvjete.

 5. Smanjite nered: Smanjivanje nereda i nepotrebnih predmeta može pomoći u stvaranju osjećaja prostranosti u maloj prostoriji.

 6. Koristite vertikalni prostor: Uvijek pokušajte iskoristiti vertikalni prostor tako što ćete koristiti police, ormare i vješalice koje idu do stropa. To će stvoriti dojam da je prostorija veća i omogućiti vam da uštedite prostor na podu.

 7. Integrirajte prirodne elemente: Biljke, prirodna svjetlost i drugi prirodni elementi mogu stvoriti dojam prozračnosti i povećati osjećaj prostora.

Ukratko, dizajniranje malih interijera zahtijeva dobro planiranje i pažljivo biranje elemenata kako bi se postigao osjećaj prostranosti i prozračnosti.

+15 glasa
Eva Benaković od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Kako dizajnirati male interijere da bi izgledali veći?

1. KORISTITE BOJE SVJETLIJIH NIJANSA


Svjetlije boje će reflektirati prirodno svjetlo i učiniti prostoriju većom. Ako tražite osjećaj prostranosti, odabir svijetle i neutralne palete boja bit će učinkovitiji. Razmislite o blijedosivoj, krem ​​i bijeloj boji.

Premium Photo | Interior design in vintage minimalist style in the living room area using wood material and light gray cloth on parquet floor and sub frame wood walkways in an apartment

2. UKLONITE VRATA


Ako probijanje zidova radi stvaranja dojma većeg prostora nije opcija, skidanje unutarnjih vrata može biti rješenje. To može povećati vrijedan prostor i stvoriti prirodan tok ambijenta. Možete potpuno ukloniti vrata ili ih jednostavno zamijeniti kliznim vratima.

Doorson

3. OGLEDALA


Ako vam je potrebno brzo rješenje kako bi vaše sobe izgledale veće, upotrijebite ogledala. Ogledala rade tako da povlače sunčevu svjetlost, dopuštajući joj da se odbija po prostoriji i stvara iluziju prostora.

How to place mirrors in the apartment: the rules of feng shui | Roomtodo

4. PAMETNO S NAMJEŠTAJEM


Budite pažljivi pri odabiru namještaja za svoj mali prostor. Odlučite se za manje upečatljivih komada umjesto za više komada. Uložite u namještaj koji može poslužiti u mnoge svrhe (multipraktičnost), kao što je namještaj koji služi i kao stolić za kavu i spremište za knjige.

Contemporary Solid Extendable Multipurpose Coffee Table with Storages-Homary

+12 glasa
Danica Maričić od

Prilikom uređenja stambenih i poslovnih interijera manjih dimenzija - naročito je važno pažljivo isplanirati svaki korak. Naime, boje, rasvjeta, materijali, veličina i količina namještaja - itekako utječu na to hoće li prostor izgledati manji ili veći.

Paleta boja koja vizualno povećava prostor

Kombinacija boja koja će vizualno povećati interijer - sastoji se od svijetlih i hladnih tonova (primjerice, pastelne nijanse plave, zelene, ljubičaste, kao i neutralne bijela te siva). Zidovi obojeni navedenim nijansama djeluju udaljeniji nego što u stvarnosti jesu, stoga interijer izgleda prostraniji.

Neki od dizajnerskih stilova u sklopu kojih se primjenjuje slična paleta boja su – mediteranski, skandinavski, japandi… Više o ovim stilovima možete pročitati u mom odgovoru na pitanje - koji su sada moderni stilovi dizajna interijera.

Materijali i namještaj

Želite li u interijer unijeti i nešto veće komade namještaja, preporučljivo je da budu u boji zidova ili izrađeni od prozirnih materijala - kako ne bi dominirali prostorom. Svijetli tonovi drva su uvijek dobrodošli. Staklo, polirani metali, lakirane površine visokog sjaja i ogledala – reflektiraju zrake svjetlosti čime se stvara dojam većeg prostora. Kod pregrađivanja prostorija, staklene opeke, klizne stijene od stakla, orijentalni paravani - osiguravaju privatnost, ali i prozračnost.

Prirodna i umjetna svjetlost

Prostor s više dnevne svjetlosti će izgledati veće i vedrije. Isto vrijedi i za umjetnu rasvjetu. Svaki dio interijera koji je sakriven u sjeni – vizualno nestaje. Što su izvori prirodne i umjetne svjetlosti bolje raspoređeni, prostor će izgledati veći, a boje, forme i teksture koje se nalaze u njemu - bit će atraktivnije. Rasvjetna tijela koja osvjetljavaju zidove i strop, 'povećat' će prostoriju, kao i rasvjetna tijela koja zrake svjetlosti raspršuju ravnomjerno po cijelom interijeru.

Multifunkcionalan namještaj i rješenja za skladištenje stvari

Prostor će izgledati prozračnije i veće ako se u njemu nalazi što manje namještaja, stoga je multifunkcionalnost osnova pri uređenju manjih stanova/kuća/ureda. Kvalitetna rješenja za pohranu raznih stvari su također izuzetno važna u dizajnu malih interijera. Primjerice, u ormare i kuhinjske elemente koji se protežu sve do stropa, stat će znatno više predmeta nego u onim nižima - što će unaprijediti urednost stana.

Ukratko, ako je funkcionalno i estetski opremljen – i mali stan djeluje veći.

Dodatna inspiracija - How to Create a Beautiful Summer Apartment – Designer’s Tips

Lijep pozdrav, :)

Danica Maričić, dizajnerica interijera i urednica portala Archi-living.com  

+11 glasa
Marija Hojsak od

Za vizualno uvećavanje malih prostora važno je odabrati odgovarajuće bolje te se poigrati ogledalima i nekom vrstom kontrasta

 • Važno je odabrati svijetle bolje - bijela, hladne nijanse ili najsvijetlije nijanse određene boje. 
 • Namještaj mora biti minimalistički i najčešće u nekim toplim bojama. Usto nikada namještaj ne smije prelaziti više od tri bolje. 
 • Drveni namještaj se uvijek preporučuje i dobra je ideja za otvaranje prostora. 
 • Lakirane boje zidova ili namještaja te ogledala pod određenim kutom odlično reflektiraju svijetlost i stvaraju vizualno veći dojam prostora. 
 • Otvoren prostor koji povezuje kuhinju i dnevni boravak uvijek je odbra ideja. 
 • Dobra i kvalitetna rasvjeta

How to Arrange a Small Apartment? 10 Ideas for a Tiny Space

Slična pitanja

1 odgovor 163 👀
2 odgovora 476 👀
1 odgovor 242 👀
3 odgovora 656 👀
3 odgovora 355 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...