119 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Kakav je projekt “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Projekt “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”)

U okviru projekta u Sv. Ivanu Zelini posađeno je 16 sadnica stabala Javora mliječa (Acer platanoides L.)  

Monika Horvat / Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina

Odluka o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”) usvojena je na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine.

Radi se o preko 1,2 milijuna kuna raspoređenih na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Tako će Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta  i daljnjem održivom razvoju turizma.

Monika Horvat / Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina

Direktorica TZG Sv. Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin, rekla je:

„Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline financirala je nabavku novih sadnica. U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i tvrtkom Beton Koritnik 21.2.2023. posađeno je ukupno 16 novih sadnica stabala javora mliječa (Acer plantanodies L.) uz park ŠRC-a Sveti Ivan Zelina  gdje se nalazi novi pumptrack poligon, višenamjenski sportski centar, dječje igralište, košarkaško, nogometno i hokej igralište te teren za odbojku na pijesku. Grad Sveti Ivan Zelina financirao je sadnju i kolčenje stabala, a dobavljač tvrtka Beton Koritnik donirao je razliku u visini stabala kako bi već u startu imali višlja stabla. Sva stabla su umjesto minimalnih 1,40 m sada visine između 4 i 5 metara. Zelinske komunalije redovno će održavati posađene sadnice stabala. Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog otiska, a želja nam je nastaviti sa projektom i slijedećih godina, te se nadamo da će se uključiti i šira lokalna zajednica. Sve sadnice označene su oznakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia  naturally yours te su unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree“.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...