240 pregleda
Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Koja je poruka instalacije "Imagine" kao nove umjetničke atrakcije pored HNK u Zagrebu?

TZGZ

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija

Umjetnička instalacija „Imagine“ kao snažna antiratna poruka

TZGZ

Ispred HNK u Zagrebu postavljena je instalacija „Imagine“, koja je djelo hrvatskog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, koji je jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih osobnosti hrvatske suvremene likovne scene. Uz njega je na ovoj instalaciji više od pet godina radio i galerist Miloš Glavurtić.

Umjetnička instalacija je dobila ime po evergreenu Johna Lennona koji nosi snažnu antiratnu poruku mira. Instalacija koju čini crni kavez visok tri metra, u kojem se nalazi predimenzioniran pištolj, simbolizira rat, ubijanje i nasilje. Ovo djelo nosi snažnu poruku mira, danas možda važniju nego ikada.

Instalaciju „Imagine“ zajednički su predstavili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Turistička zajednica grada Zagreba, a direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, je prilikom postavljanja instalacije u Zagrebu izjavila: 

„Apostrofiranje ovakvih tema i – još važnije – njihova personifikacija kroz umjetnost bitni su kako za društvo općenito, tako i za turizam jer je mir glavni preduvjet za bilo kakvu društvenu i gospodarsku djelatnost. U tom smislu je podrška Turističke zajednice grada Zagreba ovakvim projektima neizostavna, jer je naš cilj poslati poruku kojom ukazujemo i na neke druge životne i društvene vrijednosti, osim ljepote same destinacije.“

Instalacija „Imagine“ je svijetu premijerno predstavljena 2020. godine u zagrebačkoj galeriji Bačva Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, zatim je 2021. godine gostovala na Trijenalu skulpture u švicarskom gradu Bad Ragazu te na splitskom Peristilu, kao i u bečkoj Albertini 2022. Na prostoru uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bit će izložena do svibnja 2023. godine

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...