Goran Gonar u rubrici Pravo od Goran Gonar

Vjerujem da u određenoj životnoj dobi neke od nas koji imamo imovinu zanima vrlo jednostavno pitanje: Kako napisati oporuku, odnosno "testament"?

Kako sastaviti oporuku i što sve mogu staviti u oporuku, a da bi ista bila valjana? Kako i gdje pohraniti oporuku? Koja su Vaša iskustva?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje elemente sadrži tipična oporuka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Branka Begić od Branka Begić
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

E ovako... Pisanje oporuke je važan proces kojim osoba izražava svoje želje i upute o raspodjeli imovine nakon svoje smrti.

Evo par mojih savjeta iz vlastitog iskustva koje trebate uzeti u obzir prilikom pisanja svoje oporuke (ako o tome ozbiljno razmišljate):

  1. Otvorite oporuku jasnim izražavanjem svoje namjere da pišete oporuku i da je to vaša posljednja volja. Navedite svoje puno ime, adresu, OIB i datum pisanja oporuke.

  2. Imenujte izvršitelja oporuke. To je osoba koju imenujete da provede vaše upute nakon smrti. Ova osoba bi trebala biti pouzdana i sposobna obaviti tu ulogu. Navedite njihovo puno ime i adresu i OIB.

  3. Jasnije odredite kako želite da se vaša imovina raspodijeli. Možete imenovati specifične nasljednike za određene dijelove imovine ili možete odrediti postotke koji se dodjeljuju različitim nasljednicima. Budite precizni u opisu imovine i navedite imena nasljednika ili imovinskih korisnika.

  4. Ako imate maloljetnu djecu, imenujte skrbnika koji će biti odgovoran za brigu o njima nakon vaše smrti. Potrebno je napisati njegovo puno ime i adresu i OIB.

  5. Ako imate posebne zahtjeve ili želje u vezi s vašom smrću, poput želje za kremacijom ili pokopom na određenom mjestu, napišite ih jasno u oporuci.

  6. Potpišite oporuku i navedite datum. Oporuku također treba potvrditi prisustvo najmanje dvaju svjedoka. Provjerite zakonske zahtjeve u svom području vezane za broj i kvalifikacije svjedoka kako biste osigurali pravovaljanost oporuke.

Važno je napomenuti da pisanje oporuke može biti složen postupak i preporučuje se konzultirati se s odvjetnikom koji se bavi nasljednim pravom kako bi se osiguralo da oporuka bude pravno valjana i da odražava Vaše želje i zakonske zahtjeve. Sretno!

+5 glasa
Duško Vučevac od Duško Vučevac

Oporuka je izraz posljednje volje oporučitelja kojom za života raspolaže svom ili dijelom svoje imovine. U pravno teoretskom smislu postoji više vrsta i načina davanja oporuke, no u praktičnom smislu postoje dva glavna načina. Jedan je -Vlastoručna (holografska) oporuka kojom oporučitelj vlastoručno pismeno sačinjava oporuku navodeći svoju imovinu kojom želi raspolagati za slučaj svoje smrti. Nedostatak uobičajene forme nije razlog da ovakva oporuka ne bude uvažena, a najbitnije je da je smisleno razumljiva i da ne ostavlja dvojbi pri tumačenju.

Druga forma je pisana (najčešće po odvjetniku) kojim se na jasan način prema pravilima struke opisuje imovina i način raspolaganja, a koju potpisuju dva nesrodna, punoljetna svjedoka odmah nakon ostaviteljevog potpisivanja čime potvruđju da je on oporuku pročitao, izjavio da je to njegova volja i potpisao (ostavitelj) u njihovom prisustvu, a oni odmah pred njim iza njega.

odvjetnik
DUŠKO VUČEVAC
Savska cesta 17, Zagreb
dusko.vucevac@hotmail.com
tel. 01/4829-216, 099/502-2465

Slična pitanja

2 odgovora 364 👀
2 odgovora 1.7k 👀
2 odgovora 15.8k 👀
Goran Dren 20.01.2017. pitanje u rubrici Pravo od Goran Dren
3 odgovora 1.8k 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Pravo od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...