262 pregleda
Borna Matić u rubrici Pravo od Borna Matić

Kako nasljednik pokreće ostavinsku raspravu na sudu nakon smrti ostavitelja? Koje papire treba imati i predati na sud za početak?

Ostavinska rasprava je proces koji sud vodi da nasljednik ili nasljednici dobiju imovinu koju je imao ostavitelj prije smrti.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li nasljednici preuzimaju i dugove kroz nasljedstvo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Duško Vučevac od Duško Vučevac
odabran od Borna Matić
 
Najbolji odgovor

Po smrti osobe u matičnom uredu prema mjestu zadnjeg prebivališta se prijavljuje činjenica smrti. Matični ured temeljem ove prijave činjenice smrti izdaje Smrtovnicu. Smrtovnica je isprava koja se izdaje samo jedanput i temeljem nje se pokreće ostavinski postupak. Matični ured će uvijek tijekom vremena izdati osobi koja dokaže svoj valjani pravni interes Izvod iz matične knjige umrlih ili Smrtni list koji su drugačiji dokumenti u od Smrtovnice i izdaju se neograničeno. Smrtovnica se inače po službenoj dužnosti dostavlja na sud koji otvara ostavinski predmet, te spis dostavlja javnom bilježniku kao povjereniku suda na provođenje ostavinskog postupka ili sam provodi ostavinski postupak. Ukoliko postoje razlozi za žurno provođenje ostavinskog postupka moguće je da nasljednik sam podigne iz matičnog ureda Smrtovnicu i na sudu podnese zahtjev za provođenje ostavinskog postupka. Ukoliko bi po Zakonu o nasljeđivanju iza ostavitelja bilo više nasljednika među kojima postoje sporna pitanja u vezi ostavinske mase, rodoslovlja i drugog relevantnog, nasljednici bi se trebali obratiti svojem odvjetniku radi zaštite svojih zakonskih prava.

odvjetnik
DUŠKO VUČEVAC
Savska cesta 17, Zagreb
dusko.vucevac@hotmail.com
tel. 01/4829-216, 099/502-2465

Mila Validžić od Mila Validžić
Ako se dobro sjećam, moji su za baku nosili smrtni list (ili smrtovnicu) kod javnog bilježnika. Nije bilo na sudu.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...