Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
1.5k pregleda
Maja Kos u rubrici Web Dizajn od Maja Kos (6.8k bodova)

Razmišljam instalirati na novi web Wordpress ili Joomla! Zanima me koji CMS preporučate za odabrati za svoje web stranice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Goran Dren od Goran Dren (5.4k bodova)

WordPress je dan danas najpopularniji i najčešće korišteni CMS na Internetu. Razlog za to je velika jednostavnost njegovog korištenja te veliki broj već gotovih predložaka (tema) koji načinjenim web stranicama daju lijep i moderan izgled. Naučiti raditi u WordPressu vrlo je jednostavno. Može to svatko pa možeš i ti. Isto tako jednostavna je i sama instalacija.

Ali ako ćeš trebati imalo složenije web stranice, ako ćete trebati poslovne značajke, administraciju korisnika i sl., najbolji izbor bit će Joomla CMS.

No, ono što je najbitnije - danas je potpuno svejedno koji ćeš CMS odabrati jer oba podržavaju skoro sve, imaju module za web-trgovine, module za plaćanje putem interneta, oba imaju WYSIWYG iliti RTE editor (sučelje nalik onom u Microsoft Wordu), module za ankete, module za prodaju ulaznica, te jednostavno - module za sve što ti srce poželi. :)

Dakle, i za WordPress i za Joomla-u postoji ogroman broj besplatnih i komercijalnih modula tj. komponenti i proširenja funkcionalnosti. WordPress-ova proširenja uglavnom su namjenjena blogovima, objavi i djeljenju sadržaja. Kod Joomle je znatno veći izbor komponenti za poslovne funkcionalnosti, ali kvalitetnu poslovnu komponentu najčešće ipak treba platiti.

Večina modula vizualno se baš i neće idealno stopiti s tvojim web stranicama. Zato ako ne znaš sama, dobro dođu usluge profesionalnog web dizajnera/programera koji zna i može prilagoditi korišteni predložak odnosno modul.

Za kraj - ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje koji CMS je najbolji. Izbor upotrebljenog CMS-a ovisi o korisnikovim potrebama, znanju i mogućnostima. No, da ipak pojednostavnim tvoj izbor - radite li sami osobne web stranice, blog, ili nezahtjevne web stranice tvrtke, tvoj bi definitivni izbor trebao biti - WordPress!

+6 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić (13.0k bodova)
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor
  • Zašto odabrati WordPress? Ako vas primjerice odbija pomisao na programske jezike, a planirate izraditi jednostavan blog ili news portal, naša bi preporuka  definitivno bila koristiti WordPress. WordPress je iznimno user-friendly, back-end (kontrolno sučelje) uglavnom funkcionira na drag&drop principu,  odnosno prilagođeno je za „širu publiku“ dok je istovremeno sposoban podržati idejno kompleksnije Internet stranice.
  • Zašto odabrati Joomla CMS? Joomla CMS nudi zlatnu sredinu između programerski orijetiranih raznovrsnih mogućnosti Drupala i user-friendly sučelja kao što ima i WordPress. Ima relativno nekompliciranu istalaciju, te nije potrebna velika vremenska investicija u razumijevanje strukture ovog CMS-a. Joomla CMS dopušta izgradnju web stranica sa kvalitetnom strukturnom fleksibilnosti sadržaja dok je istovremeno jednostavna i intuitivna za korištenje. Evo pogledajte i neke primjere web stranica napravljenih u Joomla-i: www.mtvgreece.gr , www.thefashionspot.com , www.unric.org

Moj odgovor: Ako Vam profesionalac nudi izradu web stranice - ili koristite WordPress ili ono što Vam on savjetuje. Ako Vi sami idete u izradu web stranica, te se pitate ovako nešto - znači da niste dobro pripremljeni za ovaj posao i savjetujem Vam da angažirate web profesionalca.

Slična pitanja

1 odgovor
Marinko Zadro 23.01.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marinko Zadro (6.9k bodova)
1 odgovor
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren (5.4k bodova)
5 odgovora
Marinko Zadro 06.01.2014. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro (6.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...