1.5k pregleda
Maja Kos u rubrici Web Dizajn od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.5k bodova)

Razmišljam instalirati na novi web Wordpress ili Joomla! Zanima me koji CMS preporučate za odabrati za svoje web stranice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Goran Dren od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)

WordPress je dan danas najpopularniji i najčešće korišteni CMS na Internetu. Razlog za to je velika jednostavnost njegovog korištenja te veliki broj već gotovih predložaka (tema) koji načinjenim web stranicama daju lijep i moderan izgled. Naučiti raditi u WordPressu vrlo je jednostavno. Može to svatko pa možeš i ti. Isto tako jednostavna je i sama instalacija.

Ali ako ćeš trebati imalo složenije web stranice, ako ćete trebati poslovne značajke, administraciju korisnika i sl., najbolji izbor bit će Joomla CMS.

No, ono što je najbitnije - danas je potpuno svejedno koji ćeš CMS odabrati jer oba podržavaju skoro sve, imaju module za web-trgovine, module za plaćanje putem interneta, oba imaju WYSIWYG iliti RTE editor (sučelje nalik onom u Microsoft Wordu), module za ankete, module za prodaju ulaznica, te jednostavno - module za sve što ti srce poželi.

Dakle, i za WordPress i za Joomla-u postoji ogroman broj besplatnih i komercijalnih modula tj. komponenti i proširenja funkcionalnosti. WordPress-ova proširenja uglavnom su namjenjena blogovima, objavi i djeljenju sadržaja. Kod Joomle je znatno veći izbor komponenti za poslovne funkcionalnosti, ali kvalitetnu poslovnu komponentu najčešće ipak treba platiti.

Večina modula vizualno se baš i neće idealno stopiti s tvojim web stranicama. Zato ako ne znaš sama, dobro dođu usluge profesionalnog web dizajnera/programera koji zna i može prilagoditi korišteni predložak odnosno modul.

Za kraj - ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje koji CMS je najbolji. Izbor upotrebljenog CMS-a ovisi o korisnikovim potrebama, znanju i mogućnostima. No, da ipak pojednostavnim tvoj izbor - radite li sami osobne web stranice, blog, ili nezahtjevne web stranice tvrtke, tvoj bi definitivni izbor trebao biti - WordPress!

+5 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor
  • Zašto odabrati WordPress? Ako vas primjerice odbija pomisao na programske jezike, a planirate izraditi jednostavan blog ili news portal, naša bi preporuka  definitivno bila koristiti WordPress. WordPress je iznimno user-friendly, back-end (kontrolno sučelje) uglavnom funkcionira na drag&drop principu,  odnosno prilagođeno je za „širu publiku“ dok je istovremeno sposoban podržati idejno kompleksnije Internet stranice.
  • Zašto odabrati Joomla CMS? Joomla CMS nudi zlatnu sredinu između programerski orijetiranih raznovrsnih mogućnosti Drupala i user-friendly sučelja kao što ima i WordPress. Ima relativno nekompliciranu istalaciju, te nije potrebna velika vremenska investicija u razumijevanje strukture ovog CMS-a. Joomla CMS dopušta izgradnju web stranica sa kvalitetnom strukturnom fleksibilnosti sadržaja dok je istovremeno jednostavna i intuitivna za korištenje. Evo pogledajte i neke primjere web stranica napravljenih u Joomla-i: www.mtvgreece.gr , www.thefashionspot.com , www.unric.org

Moj odgovor: Ako Vam profesionalac nudi izradu web stranice - ili koristite WordPress ili ono što Vam on savjetuje. Ako Vi sami idete u izradu web stranica, te se pitate ovako nešto - znači da niste dobro pripremljeni za ovaj posao i savjetujem Vam da angažirate web profesionalca.

Slična pitanja

1 odgovor 1.0k pregleda
1 odgovor 486 pregleda
1 odgovor 3.0k pregleda
2 odgovora 233 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...