63 pregleda
Monika Kiris u rubrici Kompanije i karijere od Monika Kiris

Da li INA (Industrija nafte) proizvodi i električnu energiju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

INA postala proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora

Svečanim puštanjem u probni rad solarne elektrane Virje INA postaje komercijalni proizvođač električne energije i potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije. 

PR INA

Radi se o najvećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj, instalirane snage 10,2 MW, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela

Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh

Kada se u sljedećim mjesecima u rad pusti i druga solarna elektrana koju INA gradi, SE Sisak, INA će u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno dovoljno za prosječnu godišnju potrošnju gradova poput Makarske ili Jastrebarskog.

PR INA Péter Ratatics

„Puštanjem u rad prve naše solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja. INA ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo”

...izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka KONČAR – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena KONČAREVA oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Ista tvrtka gradi i Ininu solarnu elektranu u Sisku.

Inin iskorak u obnovljive izvore energije dio je razvojnih smjernica kompanije koje su usklađene i sa strategijom MOL Grupe „Shape Tomorrow 2030+”, u kojoj INA ima važnu ulogu.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...