507 pregleda
Borna Matić u rubrici Promet i vozila od Borna Matić
Kupljeni su polovni avioni Rafale na kojima je ostalo po 1800 sati letnih resursa na period od 20 godina korištenja. Služeći se osnovnom matematičkom računicom, preostalih 1800 sati leta po avionu, a kroz 20 godina eksploatacije, dovoljno je za godišnji nalet od 90 sati (NATO standard je 150 do 180 sati). Tih 90 sati godišnje je 8 sati leta mjesečno ili jedan sat tjedno. Zašto je Hrvatska kupila složeni dvomotorni borbeni avion Rafale da bi letio tjedno mizernih 60 minuta?

Nismo li za tako jadnu satnicu leta i male skromnosti ambicija mogli nabaviti neki eksploatacijski jeftiniji, jednomotorni vojni lovac? Možda dozvučni, laki borbeni avion?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
odabran od Borna Matić
 
Najbolji odgovor
Dao sam odgovor u 1.  pitanu - poanta je, da mi plačamo,otplačujemo več 3.g, kredit, za navedene - a, ni jedan nije još doleti,
Oni nisu ,,kupljeni,,Pravno  Defakto i Dejure  su 2 pojma - kupili, a nismo - platili, vlasnik si kad nešto platiš - otplatiš, lako se zadužiti, a, generacije će plačati, kad isti budu u Muzeju.
Ja sam bio zagovornik, kupnje - jeftinih Talijanskih Aviona -Albatros - Ruski Yak.-130. Rusi u ovom Ratu, samo njih i koriste. , avion za naše prilike,, Zvjer - kupiš 5 novih za jednog polovnog Rafala -ali, ..tko sam ja.
PAoglrdaj taj Avion u oba Proizvođaća - nema boljeg, sa 1500.km, se vojno ne djeluje ili večom brzinim - radi se samo - dolet, a vojno djelovanje - 300 - 700.km-h., a, ovaj ide max blizu 1. maha.,znači, djeluje po terenu sa 500, nosi do 5. tona onaoružanja.
I, mogli smo ga kupiti, jer se radi o zemlji članici NATO Saveza.
+9 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Dao sam svoj odgovor - ali, koliko znam, kupnju istih je ,,ugovarao,, tadašnji ministar obrane - Krstičević, koji je radi istih i dao ostavku. Ako uzmemo u obzir, da je isti Francuski,,kadar,, iz legije stranaca - isti je poslužio ,,kao >odgovorna< osoba, ali u smislu - da nekoga večeg igraća pokrije. Navedeni avioni su trenutno starosti - 20.g. samo su 3 mlađa - oko 15.g, - kad isti budu isporučeni imat će preko 20.g, starosti, upitno je 13 - ne otvorenih pitanja - koja se vode kao,,vojna,, tajna, a isti će ugledati svjetlo dana, kad ode sa vlasti hdz , u prijevodu - kad za sve nastupi - Apsolutna zastara - a, mi ćemo to plačati do 35.godine - kod nas je postalo - IN  -nešto kupiti, a narodu ne objasniti, šta to u prijevodu znaći, laik misli, mi - Kupili NE -Mi se samo Zadužili, a Franciska je Prodala.
Neda mi se kopati, po netu - sječam se cijene Vak - 130, sa rezervnim motorom novi - 5.mil dolara + avionika 2 = 8.mil, za novi avion -Ali, ne od rusa, već od Italije, jer su - Suvlasnici licence, možda bi platili i nešto skuplje, ali, bolje imati i takvih 5 ali, novih ., jer, sad je, već 5.g. - operativno 3 miga 21.  - .g. Tai imaš riješeno 5 novih aviona za narednih min - 20.g., a, ovako, nije se kupovalo, radi hrvatskih interesa- već radi nečijih privatnih interesa - u uređenim državama to se zove - Vele - izdaja nacionalnih interesa.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...