209 pregleda
Ivana B. u rubrici Financije od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Hrvatska bi po dosadašnjih saznanjima trebala prijeći na valutu eura 2023. godine. Zašto mnogi tvrde da je prelazak na euro loša ideja i koji su konkretni razlozi zašto Hrvatska ne bi smjela prijeći na euro?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Maja Kos od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.5k bodova)

Ključni razlog zašto se države članice (i ne-članice) općenito odlučuju na uvođenje eura je činjenica da pridruživanje tzv. mehanizmu EMR II je povećanje šansi za privlačenje stranih investicija u zemlju, te povoljnije cijene zaduživanja kod posuđivanja svježeg novca. Razlike u trošku koliko košta svako zaduživanje za euro-članice u odnosu na one članice EU koje nisu uvele euro su vrlo značajne.

Zbog toga ne vidim da razlozi koji govore da je to loša ideja, a to su očuvanje povijesne baštine (stoljetne valute), jačanje nacionalnog identiteta imaju komercijalnu ili kapitalističku praktičnu monetarnu prednost nad ovima koje sam navela u prvom dijelu odgovora. 

+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Osobno ne razumjem taj prijelaz s kuna na eure i molim nekoga da mi u komentaru to objasni. Ako su naše plaće 3,500-4.500-5.500 u prosjeku -6.500kuna kako onda oni misle da ako se prebacimo na eure dakle plaće od 450 eura - 850 eura može biti dovoljno za cijene u dućanima, te iste cijene koje su vani ? Oni u Europi imaju zakonom propisano plaće od 3 tisuce eura nadalje... (roditelji su mi u inozemstvu). Ne razumjem na što će to ličiti i kako će to sve izgledati. Kako će to biti dovoljno, da li će biti još gore? Za ekonomiste će to biti odlično jer su oni uvijek na nacionalnu valutu jer se može fiskalnim i monetarnim mjerama po njima, pozitivno kroz tečaj i količinu novca u optjecaju utjecati na ekonomske rezultate.

Slična pitanja

1 odgovor 3.8k pregleda
3 odgovora 318 pregleda
1 odgovor 185 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...