Ivana Basar u rubrici Financije od
promjena rubrike od Znatko
Hrvatska bi po dosadašnjih saznanjima trebala prijeći na valutu eura 2023. godine. Zašto mnogi tvrde da je prelazak na euro loša ideja i koji su konkretni razlozi zašto Hrvatska ne bi smjela prijeći na euro?
Viktor Viljac od
I eto unatoč svemu evo nas na Euru...‌
Viktor Viljac od
Realno večina stvari koje smo se bojali se ostvarila, a političari kažu nema brige‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Sandra Vukov od
Osobno ne razumjem taj prijelaz s kuna na eure i molim nekoga da mi u komentaru to objasni. Ako su naše plaće 3,500-4.500-5.500 u prosjeku -6.500kuna kako onda oni misle da ako se prebacimo na eure dakle plaće od 450 eura - 850 eura može biti dovoljno za cijene u dućanima, te iste cijene koje su vani ? Oni u Europi imaju zakonom propisano plaće od 3 tisuce eura nadalje... (roditelji su mi u inozemstvu). Ne razumjem na što će to ličiti i kako će to sve izgledati. Kako će to biti dovoljno, da li će biti još gore? Za ekonomiste će to biti odlično jer su oni uvijek na nacionalnu valutu jer se može fiskalnim i monetarnim mjerama po njima, pozitivno kroz tečaj i količinu novca u optjecaju utjecati na ekonomske rezultate.
Viktor Viljac od
Dogodilo se točno to...‌
+6 glasa
Maja Kos od

Ključni razlog zašto se države članice (i ne-članice) općenito odlučuju na uvođenje eura je činjenica da pridruživanje tzv. mehanizmu EMR II je povećanje šansi za privlačenje stranih investicija u zemlju, te povoljnije cijene zaduživanja kod posuđivanja svježeg novca. Razlike u trošku koliko košta svako zaduživanje za euro-članice u odnosu na one članice EU koje nisu uvele euro su vrlo značajne.

Zbog toga ne vidim da razlozi koji govore da je to loša ideja, a to su očuvanje povijesne baštine (stoljetne valute), jačanje nacionalnog identiteta imaju komercijalnu ili kapitalističku praktičnu monetarnu prednost nad ovima koje sam navela u prvom dijelu odgovora. 

Viktor Viljac od
Mislim da se nije baš tako realiziralo‌

Slična pitanja

1 odgovor 155 👀
1 odgovor 593 👀
7 odgovora 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...