Monika Kiris u rubrici Financije od

Kakva su Hanfina pravila o obavještavanju klijenata financijskih usluga uslijed uvođenja eura 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Pravila o obavještavanju klijenata financijskih usluga uslijed uvođenja eura

Na današnjoj je sjednici, održanoj 29. srpnja 2022., Upravno vijeće Hanfe donijelo Pravilnik o obavještavanju klijenata pružatelja financijskih usluga o uvođenju eura kao službene valute Republike Hrvatske (RH). Pravilnikom su za mirovinska, investicijska, leasing i faktoring društva, osiguravajuća društva i tržišta kapitala, odnosno za trećinu ukupnog financijskog sektora, propisane obveze obavještavanja klijenata prije i nakon uvođenja eura kao službene valute. 

Prva, opća obavijest, objavit će se na internetskim stranicama društava i u tiskanim javnim glasilima najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura, a sadržavat će informaciju o tome što će se za klijente i korisnike financijskih usluga promijeniti uvođenjem eura, a što će ostati isto, pri čemu se vodi računa da se pruže informacije relevantne za određenju financijsku uslugu. Ta informacija mora biti kontinuirano dostupna na internetskim stranicama društva, a dopušteno je da u ime društva u tiskanim glasilima objavi udruženje, grupa poduzetnika ili grupacija.

Druga, individualna obavijest slat će se svakom klijentu/korisniku koji ima imovinu ili dugovanje prema pružatelju usluga u kunama (npr. vrijednosne papire, portfelj, nedospjele rate za premiju osiguranja i sl.), a što će se nakon uvođenja eura preračunati u euro. Obavijest je pružatelj usluge dužan poslati na način na koji i inače komunicira s klijentom/korisnikom (ne nužno u papirnatom obliku).

Konačno, svi članovi obveznih mirovinskih fondova će stanje na svom osobnom mirovinskom računu preračunato u eure dobiti od strane REGOS-a, putem korisničkog pretinca u sustavu e-Građani.

Nakon dokapitalizacije koju je izglasala Skupština dioničara, Hanfa je društvu PROFESSIO ENERGIA  izdala odobrenje jedinstvenog pojednostavljenog prospekta zbog uvrštenja 1.604.478 novih redovnih dionica na uređenom tržištu, ukupnog nominalnog iznosa 160.447.800 kuna.

Uz to, društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. za upravljanje investicijskim fondovima izdaje se odobrenje za osnivanje i upravljanje otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom Eurizon HR Target 2027 II fond te se odobrava iznimka za ulaganje do 100 posto neto imovine fonda u prenosive vrijednosne papire te instrumente tržišta novca čiji je izdavatelj ili za koje jamči Republika Hrvatska ili Republika Italija.

Slična pitanja

1 odgovor 149 👀
7 odgovora 1.2k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...