171 pregleda
Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Nakon uspješnog ispunjavanja konvergencijskih kriterija, Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine postaje 20. država članica područja gdje se koristi Euro valuta, što znači da će hrvatska kuna u nekoliko utvrđenih koraka biti zamijenjena eurom. Tu se pojavila potreba za Etičkim kodeksom. Što to znači za tvrtke? To pristupanje ETIČKOM KODEKSU kod uvođenja valute euro umjesto kune u Hrvatskoj.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Nino Marić od Nino Marić
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Dakle ovako... Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima (krajnjim kupcima!) mogu pristupiti Etičkom kodeksu, jer tim činom pristupanja svojim potrošačima jamče sljedeće:

  1. neće neopravdano povećavati maloprodajne cijene te
  2. da će korektno preračunavati i iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti.

Od ključne je važnosti da svaki poslovni subjekt koji mu pristupi zaista posluje u duhu Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. 

Što poslovni subjekt time dobiva?

Poslovni subjekt pristupanjem stječe pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake (logotipa i slogana) Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga. To uključuje i postavljanje oznake pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti kao što su tiskanje letaka i kataloga, objave na internetskim stranicama i društvenim mrežama, mobilnim aplikacijama te u drugim medijima. Poslovni će subjekt dobiti potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka za sve svoje poslovnice, a podjela istih obavljat će se putem:

Poslovni subjekti moći će online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa putem NIAS-a, i to prije početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja cijena, odnosno od 16. kolovoza 2022. pa sve do 31. prosinca 2023. Popis poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na službenoj internetskoj stranici uvođenja eura:

  • https://www.euro.hr 

KLJUČ ZA POVJERENJE POTROŠAČA

Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom "SVAKI CENT SE BROJI, SVAKA KUNA SE RAČUNA". Cilj joj je upravo taj: da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa i svaki cent se broji, te da postoje poslovni subjekti kojima u procesu prelaska na euro mogu vjerovati.
Iz tog razloga i vas pozivamo da pristupite Etičkom kodeksu - istaknite logotip i slogan na vidljivom mjestu i tako objavite potrošačima da je vaš poslovni subjekt vrijedan njihovog povjerenja. 
Etički kodeks - pristupanje je dobrovoljno i potpuno besplatno. 
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...