Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Nakon uspješnog ispunjavanja konvergencijskih kriterija, Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine postaje 20. država članica područja gdje se koristi Euro valuta, što znači da će hrvatska kuna u nekoliko utvrđenih koraka biti zamijenjena eurom. Tu se pojavila potreba za Etičkim kodeksom. Što to znači za tvrtke? To pristupanje ETIČKOM KODEKSU kod uvođenja valute euro umjesto kune u Hrvatskoj.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nino Marić od Nino Marić
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Dakle ovako... Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima (krajnjim kupcima!) mogu pristupiti Etičkom kodeksu, jer tim činom pristupanja svojim potrošačima jamče sljedeće:

  1. neće neopravdano povećavati maloprodajne cijene te
  2. da će korektno preračunavati i iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti.

Od ključne je važnosti da svaki poslovni subjekt koji mu pristupi zaista posluje u duhu Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. 

Što poslovni subjekt time dobiva?

Poslovni subjekt pristupanjem stječe pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake (logotipa i slogana) Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga. To uključuje i postavljanje oznake pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti kao što su tiskanje letaka i kataloga, objave na internetskim stranicama i društvenim mrežama, mobilnim aplikacijama te u drugim medijima. Poslovni će subjekt dobiti potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka za sve svoje poslovnice, a podjela istih obavljat će se putem:

Poslovni subjekti moći će online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa putem NIAS-a, i to prije početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja cijena, odnosno od 16. kolovoza 2022. pa sve do 31. prosinca 2023. Popis poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na službenoj internetskoj stranici uvođenja eura:

  • https://www.euro.hr 

KLJUČ ZA POVJERENJE POTROŠAČA

Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom "SVAKI CENT SE BROJI, SVAKA KUNA SE RAČUNA". Cilj joj je upravo taj: da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa i svaki cent se broji, te da postoje poslovni subjekti kojima u procesu prelaska na euro mogu vjerovati.
Iz tog razloga i vas pozivamo da pristupite Etičkom kodeksu - istaknite logotip i slogan na vidljivom mjestu i tako objavite potrošačima da je vaš poslovni subjekt vrijedan njihovog povjerenja. 
Etički kodeks - pristupanje je dobrovoljno i potpuno besplatno. 
+6 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.

Inače, etički kodeks koji je pokrenut od HGK za transparentno uvođenje eura prestaje važiti od 1. siječnja 2024. godine. Ako se sjećate, pristupanje Etičkom kodeksu bilo je dobrovoljno i besplatno, a namijenjeno svim poslovnim subjektima koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima. Cilj Etičkog kodeksa  bio je omogućiti pouzdanu i transparentnu zamjenu hrvatske kune eurom.

VAŽNO! Svi potpisnici kodeksa, nakon 31. prosinca 2023. dužni su što prije ukloniti fizičke naljepnice Etičkog kodeksa i oznake više ne koristiti pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti. Viškove takvih oznaka trebaju uništiti.

Slična pitanja

1 odgovor 241 👀
2 odgovora 186 👀
1 odgovor 144 👀
1 odgovor 693 👀
2 odgovora 449 👀
7 odgovora 1.2k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...