424 pregleda
Znatkica u rubrici Financije od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Što mislite kako će izgledati kod nas svakodnevni život u danima kada se najavljuje prelazak s kune na euro valutu? Cijene u trgovini, plaće, rata kredita u banci, ...

Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija [Proaktivan] (832 bodova)
Kako god izgledao - jedva čekam. Bit će jednostavnije putovati Europom bez potrebe za preračunavanjem. Općenito bit će manje tog preračunavanja.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+22 glasa
Lara Tić od Lara Tić [Superaktivan] (3.8k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor
Baš su neki dan na RTL Direktu propitkivali upravo tu temu. Moram napomenuti da sam ja samo student ekonomije te da postoji još dosta stvari koje neznam o toj temi.

Svi se boje porasta cijena, i to je vrlo lako moguće. Jedan od razloga je taj što npr 10 kuna (za recimo 1 kg krumpira) zasad iznosi 1,32 eura. Tu bi vrlo lako moglo doći do zaokruživanja cijene na npr. 1,50 eura. Također, prelazak na euro podrazumijeva malo viši standard života uz što dolaze više cijene ali s tim rastu i plaće i sve ostalo. Prema toj logici, ako se rast i desi trebao bi biti podjednaki postotak rasta u svim aspektima života.

Prelazak na euro se neće dogoditi odjednom, već postupno. Na početku kada započne plaćanje u eurima, uz svaku cijenu u eur će pisati koliko bi to iznosilo u hrk, i to će trajati 6 mjeseci do godinu dana. To su nazvali periodom privikavanja.

Prelazak na euro je dobar kada gledamo s aspekta stabilnosti valute, zato što je kuna ovisna o euru te je na taj način  lako podložna promjenama. Kada uvedemo euro, koji je jaka valuta na tržištu, cijene će nam biti stabilnije te bi se trebala smanjiti stopa inflacije.
Marina Baričanec od Marina Baričanec [Superaktivan] (4.1k bodova)
Pročitala da "prva dva tjedna nakon uvođenja eura" ide na foru da platiš kavu u kunama, a vraća ti se razlika u eurima. Fora! :)
+18 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)

Hrvatska je sredinom 2020. godine ušla u europski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak prema članstvu u eurozoni. Time višegodišnji proces usvajanja eura ulazi u završnu fazu. Pristupanjem eurozoni Hrvatska će se dodatno integrirati u  Europsku uniju što će donijeti brojne koristi za domaću poslovnu zajednicu i građane. 

No, kako bi se Hrvatska što bolje pripremila za usvajanje eura, u narednom razdoblju treba provesti brojne strukturne reforme kao i zahtjevne tehničke i operativne pripreme. Nepredvidive okolnosti, kao što su razorni potresi koji su pogodili kontinentalnu Hrvatsku i pandemija bolesti COVID-19 sa svojim jednako razornim posljedicama na gospodarstvo i državni proračun, postavljaju dodatne izazove na tom putu.

Uvođenje eura stvara kakofoniju zbog preklapanja politike, politikanstva i ekonomije, a sve kroz oštre rasprave u javnom medijskom prostoru, te koje na kraju najvjerojatnije neće nikada neće završiti kao referendum (demokratski oblik izravne promjene određenih političkih odluka) te će se zbog toga provoditi redovno prema upravljanjima relevantnih financijskih institucija iz EU i Hrvatske. Svi mi koji imamo svoj obični svakodnevni život za koji je euro prije svega ekonomsko pitanje tj. pitanje cijena u trgovinama, plaća na poslu, razine zaposlenosti, te u konačnici boljeg ili možda lošijeg života, ovisimo o instrumentima Vlade RH i kako ona uspješno koristi te instrumente za vrijeme tranzicije.

Iako se u narodu mnogi slažu da u Hrvatskoj možemo očekivati samo lagani porast cijena zbog prelaska na euro isto to je i zaključak iskusnih drugih zemalja članica EU koje su svojevremeno također uvodile euro. Pri tome takva iskustva čak i starih, pa onda i novih članica EU, dokaz su da posljedice konverzije nacionalnih valuta u euro izravno utječu na porast potrošačkih cijena u trgovinama, ali vrlo blago i, naravno, samo jednom. Istina, uz druge faktore poskupljenja, ovo je samo dodatni u nizu, ali sam po sebi ne tako strašan.

Konačni cilj Vlade RH pa onda i relevantnih financijskih institucija kod nas je dodatno upoznali širu javnost RH o sljedećim nužnim koracima kao i očekivanim izazovima te mogućim rješenjima na osnovu već poznatih iskustava u državama članicama koje su također usvojile zajedničku valutu Europske unije.

Ana Pilato od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
"Hrvatska je već danas visoko eurizirana zemlja i mislim da ćemo biti u potpunosti spremni za uvođenje eura 1. siječnja 2023.", rekao je Andrej Plenković 2021.
Ivana Mačić od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
RH će prije uvođenja eura će imati ogromne zakonske promjene. Naime trebati će izmijeniti 118 propisa, 46 zakona i 72 podzakonska akta. A to je samo prva skupina dokumenata koji se značajnije pozivaju na hrvatsku kunu. Bit će toga još...
+17 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.8k bodova)

Već se neko vrijeme govori o uvođenju eura i zato se banke intenzivno pripremaju da svoje poslovne klijente što jednostavnije prebace na zajedničku europsku valutu. Banke su zadužene da osiguraju poslovnim subjektima dovoljnu količinu gotovine u eurima (euro keš) prije samog uvođenja eura kao nacionalne valute i to bez ikakvih naknada. 

Najvjerojatnije će poslovni subjekti koji posluju s gotovinom planirati zatražiti od banaka papirnati novac kao bi od dana uvođenja eura neometano poslovali na svojim lokacijama na kojima posluju s gotovinom. 

Bitno je naglasiti da se od 2.1.2023. redovno poslovanje poslovnih subjekata s bankom nastavlja u novouvedenoj valuti - u eurima.

Npr. u Erste banci proces opskrbe gotovinom u eurima prije stupanja valute na snagu (tzv. predopskrba eurom) odvijat će se na dva načina, ovisno o broju zaposlenika kod poslovnom subjekta i godišnjem prihodu kojeg ima:

  1. poslovni subjekti s do 10 zaposlenika i s godišnjim prihodom do 2.000.000 eura će u banci moći preuzeti najviše 10.000 eura pet kalendarskih dana prije 1.1.2023. i pritom će morati potpisati neku - izjavu o preuzimanju gotovine u eurima.
  2. ostali (veći i veliki) poslovni subjekti će u banci moći preuzeti potreban iznos gotovine u eurima tri mjeseca prije 1.1.2023., a i ta će se predopskrba gotovim novcem u eurima regulirati potpisivanjem - ugovora o preuzimanju gotovine u eurima.

Moj savjet je da je mudro što prije razmišljati o tome koliko će svakom poslovnom subjektu trebati ukupno gotovine (keša) u eurima trebati od 1.1.2023. pa zato razmislite i... spremno dočekajte prelazak na euro! :)

Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.5k bodova)
Adrović nas je sve još podsjetio danas: Od dana uvođenja eura svi kunski krediti smatrat će se kreditima u eurima!
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.5k bodova)
Novi list (danas): "Od kolovoza će u Hrvatskoj cijene, plaće i mirovine biti i u eurima, ali ćemo plaćati samo u kunama do kraja 2022."
+9 glasa
Nino Marić od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.8k bodova)

S ciljem uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine, Vlada RH i HNB (Hrvatska narodna banka) pripremile su strateški dokument – Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom – koji ocrtava plan provedbe glavnih aktivnosti potrebnih za učinkovit i uspješan prelazak na euro.

Glavno načelo Nacionalnog plana zamjene kune eurom je zaštita potrošača. Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao koordinator aktivnosti povezanih s pripremom nefinancijskog sektora gospodarstva te osiguravanja visokog stupnja zaštite potrošača. U tu svrhu pripremljene su Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Slična pitanja

1 odgovor 200 pregleda
3 odgovora 337 pregleda
1 odgovor 502 pregleda
2 odgovora 225 pregleda
1 odgovor 116 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...