96 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris (10.9k bodova)

Kakva je stopa depozita u kunama uoči uvođenja eura kao službene valute?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija (144k bodova)
prikazano od Redakcija

Uoči uvođenja eura zabilježena dosad najveća razina depozita od čega je gotovo 60% u eurima

Gotov novac izvan kreditnih institucija ostvario je najveći mjesečni pad još od uvođenja kune kao nacionalne valute

Svjetski dan štednje 2022. godine Hrvatska dočekuje u završnoj fazi ulaska u eurozonu s dosad najvećom razinom depozita građana kod banaka od 263,4 milijarde kuna, a od čega je gotovo 60% štednje u eurima.

Stopa rasta depozita kućanstava ubrzava od 2020. te je u kolovozu rasla po stopi od oko 10% i u ovoj će godini vjerojatno postati dvoznamenkasta zbog većeg priljeva prije konverzije kuna u eure. Očekuje se da će većina građana svoju gotovinu do kraja godine položiti na kunske račune u cilju automatizirane konverzije po fiksnom tečaju i bez troškova. U prilog tome govori podatak da je gotov novac izvan kreditnih institucija u kolovozu ostvario najveći mjesečni pad još od uvođenja kune kao nacionalne valute.

Udio deviznih depozita u ukupnim depozitima iznosio je 59.4% (156,5 milijarde kuna), dok je udio kunskih štednih i oročenih depozita iznosio 7,1% (18,9 milijarde kuna). Udio depozitnog novca, odnosno novca na transakcijskim računima građana, iznosio je 33% (88 milijarde kuna) u ukupnim depozitima kućanstava. Devizni depoziti su najvažniji oblik držanja sredstava građana kod banaka, a nakon pristupanja europodručju velika većina depozita bit će u domaćoj valuti – euru.

Sve veći dio ugovaranja poslova između potrošača i banaka te obavljanja platnih transakcija odvija uz pomoć modernih tehnologija elektronskim putem zahvaljujući bankama koje osiguravaju sigurnost i kvalitetu usluga uz kontinuirani tehnološki razvitak. Tehnološke prilagodbe omogućile su postupno istiskivanje klasičnog internet bankarstva u korist zadavanja naloga putem mobilnih uređaja. Udjel naloga potrošača putem pametnih telefona iznosio je 10% početkom 2014., a prema zadnjim podacima dosegnuo je 75%.

Bankomatska mreža u Hrvatskoj najrasprostranjenija je u srednjoj i istočnoj Europi što će uvelike olakšati proces konverzije kune u euro te omogućiti građanima pristup gotovini u svakom trenutku.

Potrošači i dalje, u sve većoj mjeri, prepoznaju banke kao partnere koji u isto vrijeme jamče sigurnost i najbolji omjer kvalitete i cijene usluge. Hrvatske banke imaju omjer kapitala koji je veći od 25% i prema tom kriteriju nalaze se među ponajbolje kapitaliziranima u svijetu. To je jamstvo sigurnosti štednje građana kao i sposobnosti banaka da kroz pružanje usluga i ponudu kredita podupru daljnji gospodarski oporavak, investicije i otvaranje novih radnih mjesta. 

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...