81 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris [Superaktivan] (4.2k bodova)
uređen od Znatko

Kakvi su to ugovori o dodjeli financijske podrške udrugama za zaštitu potrošača za provedbu projekata u sklopu natječaja „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj‟ 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (14.6k bodova)

Potpisani ugovori za provedbu projekta „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ s udrugama za zaštitu prava potrošača

Danas (22. srpnja 2022.) su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja potpisani ugovori o dodjeli financijske podrške udrugama za zaštitu potrošača za provedbu projekata u sklopu natječaja „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj‟.

Udruge za zaštitu potrošača koje su potpisale ugovor: 

  • Centar za edukaciju i informiranje potrošača, 
  • Razvojna organizacija zaštite potrošača, 
  • Društvo potrošača Međimurja, 
  • Potrošački centar Rijeka i 
  • Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

Svrha financiranja njihovih projekata je zaštita ekonomskih interesa potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj provedbom aktivnosti praćenja cijena roba i usluga, dvojnog iskazivanja cijena za robe i usluge u kunama i eurima, ispravnog preračunavanja i zaokruživanja cijena, pridržavanja načela Etičkog kodeksa poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu te telefonskog informiranja potrošača. Udruge će svoje projektne aktivnosti provoditi u razdoblju od kolovoza 2022. do siječnja 2024.

„U procesu zamjene hrvatske kune eurom, posebnu pozornost posvećujemo mjerama i mehanizmima za siguran i transparentan prelazak na novu valutu. Uključivanje i suradnja s organizacijama civilnog društva pokazala se kao dobra praksa i u drugim članicama Europske unije, a istraživanja Europske komisije pokazala su da, kad se radi o zaštiti potrošača, ljudi najviše vjeruju udrugama koje se time bave. Upravo iz tog razloga, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisalo je ovaj natječaj te računamo na nevladin sektor kao pouzdanog partnera u procesu uvođenja eura“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prilikom potpisivanja ugovora s udrugama.

Aktivnosti ovih udruga nisu jedini mehanizam kojim će se štititi građane u postupku uvođenja eura. Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Državni inspektorat će u okviru svoje nadležnosti provoditi nadzor nad tržištem te propisivati prekršajne odredbe za nepravilnosti i nezakonitosti koje se utvrde tijekom obavljanja nadzora. Uz Državni inspektorat, nadzor nad primjenom Zakona provodit će još 11 nadzornih tijela, svako u okviru svojih nadležnosti. Primjerice, nadzor nad kreditnim institucijama provodit će Hrvatska narodna banka, nadzor u području elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga provodit će Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), a u suradnji s Državnim zavodom za statistiku organizirano je mjesečno praćenje kretanja cijena najčešće kupljenih roba i usluga u 9 gradova.

Dodatni zaštitni mehanizam je i uvođenje Etičkog kodeksa koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Podaci o tome tko se od poslovnih subjekata priključio Etičkom kodeksu bit će javno objavljeni te će biti otvorena i telefonska linija na koju će se moći javljati pritužbe ili pohvale.

Slična pitanja

2 odgovora 241 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...