Monika Kiris u rubrici Financije od

Koje predstavke potrošača u području financijskih usluga 2021. predstavlja Hanfa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Predstavke korisnika financijskih usluga u 2021.

Od ukupno zaprimljenih 188 predstavki, više od 50% odnosi se na područje osiguranja, što je očekivano zbog prirode te financijske usluge kod koje se češće mogu javiti prijepori potrošača s društvima za osiguranje zbog učestalosti nastanka šteta, poglavito onih povezanih s obveznim osiguranjem od automobilske odgovornosti.

Osim u vezi s uslugama osiguranja, korisnici financijskih usluga najviše su predstavki i prijepora imali u vezi s funkcioniranjem domaćeg tržišta kapitala, a predstavke su se u uglavnom odnosile na obveze objave ponude za preuzimanje pojedinih ciljnih društava, prijave manipulacije tržištem odnosno cijenama dionica te navodno nezakonita postupanja skupštine ili članova uprave pojedinih društava.

Nešto više od 3% predstavki povezano je uz pružanje investicijskih i s njima povezanih usluga koje nude investicijska društva. Predstavke su se pretežno odnosile na uvjete trgovanja na trgovinskim platformama, odnosno sustavima za trgovanje pojedinih investicijskih društava, ili postupanja prilikom sklapanja ugovora o pružanju investicijskih usluga te uvjeta tih ugovora. Pored toga, zaprimljene su i dvije predstavke koje su se odnosile na rad investicijskih fondova preko kojih potrošači mogu indirektno ulagati na tržištu kapitala. Te su se predstavke ticale postupanja društva za upravljanje investicijskim fondovima u skladu sa zakonskim odredbama i pravilima fonda te postupanja društva s uplatama ulagatelja.

Nakon značajnog povećanja broja predstavki iz područja leasinga u 2020. godini, a što je bilo povezano s postupanjem leasing društava zbog pandemije koronavirusa te nepravilnostima i nezakonitostima u obračunu kamata primateljima leasinga, njihov se broj u 2021. smanjio i čini 10,1 % ukupnog broja predstavki u 2021.. Potrošači su se žalili na neispunjenje ugovornih obveza, sadržaj ugovora o leasingu, naplatu i izračun opomena i kamata te procjena iznosa duga nakon prodaje objekata leasinga.

Dok je u 2020. bila zaprimljena samo jedna predstavka u vezi s radom mirovinskih osiguravajućih društava (dalje u tekstu: MOD) i četiri predstavke na rad mirovinskih fondova, u 2021. njihov je broj porastao u relativnom iznosu, iako je u apsolutnim terminima i dalje bio marginalan (ukupno 5 predstavki na MOD-ove, odnosno 3 predstavke na mirovinske fondove što zajedno čini 4,3 % svih zaprimljenih predstavki), posebno ako se promatra u odnosu na broj članova mirovinskih fondova (2,5 milijuna na kraju 2021.), odnosno broj ugovora o isplati mirovine preko MOD-ova ( 13 tisuća na kraju 2021.).

Dosadašnje predstavke iz ovog područja ukazivale su uglavnom na to da su korisnici nedovoljno informirani o funkcioniranju mirovinskog sustava zbog čega je Hanfa osobe pred mirovinom, kao i same umirovljenike, prepoznala koja jednu od svojih strateških ciljnih skupina za provođenje aktivnosti financijskog, odnosno mirovinskog opismenjavanja.

Cilj je budućim umirovljenicima na jednostavan i transparentan način pružiti potrebne informacije o funkcioniranju mirovinskog sustava te mogućnostima, ali i posljedicama, različitih oblika isplate mirovine, a sve kako bi što informiranije mogli pristupiti izboru načina njezine isplate. Naime, s obzirom na to da je od provedbe mirovinske reforme u 2002. kojom je sustav međugeneracijske solidarnosti (I. stup) dopunjen sustavom individualne kapitalizirane štednje (obvezni II. stup i dobrovoljni III. stup) prošlo točno dvadeset godina, u narednom se razdoblju očekuje znatnije povećanje broja umirovljenika koji će mirovinu ostvarivati iz participiranja tijekom punog radnog staža u oba obvezna mirovinska stupa.

Detaljnu analizu možete pročitati OVDJE.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...