123 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Je li Visoki upravni sud potvrdio odluku Hanfe o obveznoj ponudi za preuzimanje društva Tehnika 2022.godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Visoki upravni sud potvrdio odluku Hanfe o obveznoj ponudi za preuzimanje društva Tehnika

Na sjednici održanoj 28.rujna 2022. Upravno vijeće Hanfe donijelo je rješenje kojim se društvu LUXURY REAL ESTATE d.o.o., Bojanu Horvačiću, Boranu Poljančiću i Zvonimiru Zlopaši iz Zagreba (dalje: obveznici ponude) nalaže da moraju podnijeti Hanfi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje društva TEHNIKA d.d., nakon nastupanja pravomoćnosti rješenja donesenog 1. travnja 2021.

Naime, Hanfa je rješenjem od 1. travnja 2021. ranije utvrdila da je za navedene osobe 5. srpnja 2019. nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva TEHNIKA nakon čega su obveznici ponude bili dužni podnijeti ponudu za preuzimanje te o tome, u propisanom roku, dostaviti rješenje dioničarima ili omogućiti njegovu dostavu putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

S obzirom da su protiv rješenja Hanfe obveznici ponude pokrenuli upravni spor pred nadležnim upravnim sudom bili su odgođeni svi pravni učinci rješenja, do pravomoćnog okončanja upravnog spora. Nadležni je upravni sud nepravomoćnom presudom 17. studenoga 2021. potvrdio zakonitost dijela rješenja Hanfe koje se odnosilo na utvrđivanje nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva TEHNIKA, dok je poništio dio rješenja koji se odnosio na druge nadzorne mjere. Protiv navedene presude obje strane podnijele su žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Hanfa je tijekom lipnja 2022. zaprimila presudu Visokog upravnog suda RH kojom je potvrđena prvostupanjska presuda nadležnog upravnog suda te je time dio rješenja Hanfe od 1. travnja 2021. koji se odnosio na utvrđivanje nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje postao pravomoćan.

Slijedom navedenog, na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hanfa je donijela rješenje kojim se obveznicima ponude nalaže podnošenje zahtjeva za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje društva TEHNIKA.

Ostali dioničari, prema članku 49. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, imaju zakonsko pravo zahtijevati od obveznika ponude pred nadležnim sudom obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica pod uvjetima pod kojima su trebali objaviti ponudu za preuzimanje.

Uz navedeno, na sjednici koja je održana 28. rujna 2022. donesena su i tri rješenja kojima se odobrava osnivanje novih investicijskih fondova te jedno rješenje o bitnim izmjenama prospekta investicijskog fonda te drugih rješenja, a sve  detalje možete pročitati ovdje.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatkica 27.07.2021. pitanje u rubrici Financije od Znatkica
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...