Monika Kiris u rubrici Financije od

Kakva je putujuća izložba "Euro na kotačima" koja se održava 2022.godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Otvorena putujuća izložba „Euro na kotačima“ u Vukovaru

Interaktivna izložba putovat će kroz cijelu Hrvatsku – ukupno 27 gradova

Euro na kotačima je edukativni projekt u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom koju provode Vlada i HNB, uz sufinanciranje Europske unije.

Tamara Meleš / Abeceda komunikacije d.o.o.

Boris Vujčić, guverner HNB-a nakon obilaska putujuće izložbe Euro na kotačima izjavio je:

"Drago mi je da danas mogu razgledati i otvoriti izložbu 'Euro na kotačima' koja će obići 27 gradova diljem Hrvatske te građanima na zanimljiv i zabavan način, uz moderan tehnološki pristup, omogućiti upoznavanje s eurom i glavnim informacijama o zamjeni kune eurom. Pozdravljam danas sve građanke i građane Vukovare, grada koji nije slučajno odabran da bude prvi grad iz kojeg će krenuti ova putujuća izložba – tako Vukovaru odajemo počast za sve ono što ovaj grad znači za našu državu i naše ljude.  Tijekom izložbe građani će moći postavljati pitanja našim edukatorima, studentima i studenticama koji su uključeni u ovaj projekt, ali i predstavnicima HNB-a koji će odgovarati na njihova pitanja."

Državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj izjavio je:

 „Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje u Slavoniji u ime Ministarstva financija i Vlade RH na ovom road showu kojim želimo približiti građanima našu novu valutu. Upravo je smisao izložbe da im se manje više dođe pred vrata i da im se omoguće tehničke informacije. Ovo je, ako se ne varam, treći ili četvrti put da mijenjamo valutu pa imamo mi tu dosta iskustva kako to funkcionira, ali generalno je to velika stvar i očekujemo benefite o kojima smo govorili. Ostalih 19 zemalja europodručja pokazale su  nam primjerom da su prosperirali, pogotovo sada u ovakvoj krizi i da je to jedan kišobran koji nam svima koristi.“

“Euro na kotačima” putujuća je interaktivna izložba smještena u četiri posebno dizajnirana kontejnera s prepoznatljivim vizualnim identitetom; prostor je osmišljen kako bi posjetiteljima izložbe uspješno prenio visokokvalitetan i zabavan informativni sadržaj. Tijekom trajanja izložbu će diljem Hrvatske prevoziti dva velika specijalizirana transportna vozila.

Tamara Meleš / Abeceda komunikacije d.o.o.

Cilj izložbe je edukacija i objektivno informiranje građana o euru, objašnjenje značenja procesa uvođenja eura te pružanje posjetiteljima nesvakidašnji doživljaj na kreativan i poticajan način. Uvođenjem eura kao službene valute, Republika Hrvatska postat će 20. članica europodručja.

Izložba je namijenjena svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre.

Putovanje kroz 27 hrvatskih gradova

Edukatori, predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, pomažu posjetiteljima da dožive cjelovitu priču o dolasku nove valute, druge najjače na svijetu, koja uskoro postaje i naš, hrvatski novac. Na kraju izložbe posjetitelji jednostavnim kvizom znanja mogu provjeriti što su sve naučili o euru i iskoristiti priliku za fotografiranje.

Posljednja stanica izložbe bit će u Zadru, 17. prosinca 2022. U svakom će se gradu održavati u vremenu od 10 do 19 sati prvog dana te od 10 do 14 sati drugog dana, a proći će kroz cijelu Hrvatsku – ukupno 27 gradova.

Osim u Vukovaru i Zadru, putujuću izložbu građani će moći posjetiti u Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Koprivnici, Varaždinu, Krapini, Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Poreču, Puli, Krku, Senju, Ogulinu, Gospiću, Kninu, Dubrovniku, Makarskoj, Splitu i Šibeniku.

Poseban će mobilni tim studenata obići još 67 mjesta u blizini tih gradova kako bi dodatno educirali građane i pozvali ih da posjete “Euro na kotačima”.

Detaljan raspored putujuće izložbe po cijeloj Hrvatskoj možete pronaći OVDJE.

Nino Marić od
Koje pranje mozgova za mase. :D I trošenje naših novaca (hoćete kuna ili eura - svejedno).‌
+6 glasa
Marija Hojsak od

Euro na kotačima - edukativna i informativna izložba

Izložba Euro na kotačima poznata je izložba koja je posjetila ili će posjetiti brojne gradove (čak njih dvadeset i sedam) Republike Hrvatske: Koprivnica, Delnice, Zagreb, Sisak, Karlovac, Pula, Šibenik... 

Izložba je krenula s ciljem da informira građane cijele Republike Hrvatske o novoj novčanoj valuti euro koji na snagu stupa 1.1.2023.g. Cijeli program sufinanciran je sredstvima iz Europske unije, a sam su program osmislile, financiraju i provode Vlada RH i Hrvatska narodna banka. 

Na izložbi će građanima biti dostupne sve informacije koje trebaju znati o novoj novčanoj valuti te bi bilo dobro da se što više građana zainteresira i posjeti izložbu kako bi bili informirani o bitnim sastavnicama ove prinove. 

Također, euro.hr o tome kaže sljedeće:

Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre.

Putujuća izložba "Euro na kotačima" | EURO HR

Najvažnije je da građani prime i usvoje informacije o svakodnevnoj funkciji eura i o tome kako će izgledati naša svakodnevica s novom valutom. Zbog toga razvijene su i dvije teme kojima se želi što više približiti građanima:  Od kune do eura i Euro naš svakodnevni.

Uza sve ovo, svaki posjetitelj izložbe može odigrati kviz usvojenog znanja o euru i provjeriti koliko je informacija zapamtio te saznati što mu još nije jasno i što treba usvojiti do siječnja 2023.g.

Slična pitanja

2 odgovora 422 👀
1 odgovor 310 👀
7 odgovora 1.3k 👀
2 odgovora 569 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...