202 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Internet od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
O potrebi da se internet učini dostupnim građanima ne bi trebalo biti neke velike frke. Svima je jasno da danas internet predstavlja resurs bez kojega je danas teško zamisliti normalno funkcioniranje modernog društva. Svi možemo reći da najšira dostupnost interneta predstavlja suštinsku potrebu društva koje želi biti uključeno u znanstveno-tehnološki i civilizacijski razvoj čovječanstva.

Kod nas, a to svi znamo, veliku prepreku dostupnosti interneta predstavlja - cijena.

Možemo primijetiti da iznos računa za telekomunikacijske usluge prosječnog našeg domaćinstva često zna premašiti iznos računa za struju, plin, razne komunalne i drugo. Kako je to moguće?! Recimo da znamo da su troškovi poslovanja telekomunikacijskih kompanija daleko manji od troškova koji nastaju recimo u elektroenergetskom sektoru. Ili recimo da znamo da u poslovima distribucije plina troškovi su puno veći zbog visokih cijena uglavnom uvoznih energenata. Pa kako onda?
 
Ovakvo neodrživo stanje lijepo ilustriraju odnosi cijena internetskih usluga u Hrvatskoj i u inozemstvu. Prosječna cijena brzog interneta u Europskoj Uniji iznosila je oko 2,5 € za 1 Mb/s. A kod nas je cijena otprilike dvostruko veća!

Još je zanimljivije primijetiti da ta cijena u Japanu iznosi $0.27 (0.2 €) za 1 Mb/s što je 12,5 puta manje od prosjeka u zemljama EU i ujedno je to oko 25 puta manje od hrvatskog prosjeka. Pa onda je moje pitanje - kako onda internet učiniti dostupan svim građanima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić [Megaktivan] (12.8k bodova)
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor
Hina je 17.10. prenjela objavu Europske Komisije (EK) da svako kućanstvo u EU (Europske Unije) od tog dana ima mogućnost pristupa širokopojasnom internetu zahvaljujući satelitima koji to omogućavaju tamo gdje fiksne žice ne postoje. Svi ti tzv. "satelitski priključci" sada su dostupni u svih 28 zemalja unije. Time se, prema riječima Europske Komisije (EK) pokriva i tri milijuna stanovnika EU kojima fiksne i mobilne širokopojasne mreže dosad nisu bile uopće dostupne. Pretplata stanovništva na "satelitski priključak" je po cijeni od 10 €. Pri tome, treba računati na jednokratni fiksni trošak nabavke satelitske antenu. Ona Vam otprilike prosječno stoji oko 350 €.
 
U nastavku Hina navodi riječi povjerenice za digitalne tehnologije (op.aut. to je Neelie Kroes) kojima ona smatra da je time ispunjen jedan od ključnih ciljeva digitalne agende za Europsku Uniju, te je riječi završila ovom izjavom:
"Upravo zahvaljujući dodatnoj pokrivenosti koju danas omogućuju satelitske širokopojasne usluge ostvaren je cilj da internetske usluge u 2013. godini budu dostupne svim grašanima u EU. To je sjajno postignuće!"

Slična pitanja

1 odgovor 334 pregleda
1 odgovor 247 pregleda
1 odgovor 177 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...