60 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Politika od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.2k bodova)

O čemu se govorilo na Vijeću Europske Unije za energetiku u Luksemburgu 27. lipnja 2022. godine, kojem je prisustvovao i ministar Davor Filipović? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (20.3k bodova)

Ministar Filipović na sastanku Vijeća Europske unije za energetiku u Luksemburgu

Šef ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je 27. lipnja 2022. u Luksemburgu na redovnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara zaduženih za energetiku. 

Vijeće je 27. lipnja 2022. usvojilo Uredbu o skladištenju plina, kojom se želi osigurati da se kapaciteti skladišta plina u EU popune prije zimske sezone i da se mogu podijeliti između država članica u duhu solidarnosti, unatoč poremećajima na tržištu plina. Ovo je važan korak u jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. 

Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili svoja zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa „Spremni za 55”: direktiva o energetskoj učinkovitosti i direktiva o obnovljivim izvorima energije koji će nam pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Ovim dogovorom se otvara put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom. 

Razmijenila su se mišljenja i o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su održali političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u ovom sektoru.

„Na našoj nacionalnoj razini osigurat ćemo da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada ove godine s ciljem sprječavanja mogućih poremećaja u opskrbi plinom sljedeće zime. Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo doborovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će  značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 bcma. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

Ministar Filipović će 28. lipnja 2022. sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa „Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku. Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a. Predsjedništvo će predstaviti izvješće o napretku ostvarenom u raspravama o prijedlogu o pošiljkama otpada.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...