92 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Politika od Mia Jelinčić (2.8k bodova)

O čemu se govorilo na Vijeću Europske Unije za energetiku u Luksemburgu 27. lipnja 2022. godine, kojem je prisustvovao i ministar Davor Filipović? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Ministar Filipović na sastanku Vijeća Europske unije za energetiku u Luksemburgu

Šef ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je 27. lipnja 2022. u Luksemburgu na redovnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara zaduženih za energetiku. 

Vijeće je 27. lipnja 2022. usvojilo Uredbu o skladištenju plina, kojom se želi osigurati da se kapaciteti skladišta plina u EU popune prije zimske sezone i da se mogu podijeliti između država članica u duhu solidarnosti, unatoč poremećajima na tržištu plina. Ovo je važan korak u jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. 

Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili svoja zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa „Spremni za 55”: direktiva o energetskoj učinkovitosti i direktiva o obnovljivim izvorima energije koji će nam pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Ovim dogovorom se otvara put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom. 

Razmijenila su se mišljenja i o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su održali političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u ovom sektoru.

„Na našoj nacionalnoj razini osigurat ćemo da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada ove godine s ciljem sprječavanja mogućih poremećaja u opskrbi plinom sljedeće zime. Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo doborovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će  značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 bcma. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

Ministar Filipović će 28. lipnja 2022. sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa „Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku. Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a. Predsjedništvo će predstaviti izvješće o napretku ostvarenom u raspravama o prijedlogu o pošiljkama otpada.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...