154 pregleda
Monika Kiris u rubrici Politika od Monika Kiris

O čemu se govorilo 26.srpnja 2022. na Vijeću za energetiku u Bruxellesu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u danas u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku.

U nastojanju da se poveća sigurnost opskrbe energijom u Europskoj uniji, ministri energetike danas su postigli politički dogovor o prijedlogu Uredbe Vijeća o koordiniranim mjerama, odnosno dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom za 15% ove zime.

Uredba Vijeća predviđa mogućnost pokretanja „uzbune na razini EU” o sigurnosti opskrbe, u kojem bi slučaju smanjenje potražnje za plinom postalo obvezujuće. Svrha smanjenja potražnje za plinom predstavlja mjeru ušteda uoči zime kako bi se pripremili za moguće prekide opskrbe plinom. Vijeće je u tom kontekstu omogućilo određena izuzeća i odstupanja od cilja smanjenja, kako bi se uvažile specifičnosti država članica i osigurala ravnoteža između smanjenja potražnje plina i povećanja sigurnosti opskrbe u EU. 

Hrvatska podržava mjere Komisije i Vlada Republike Hrvatske će ovaj tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije, industrija.

"Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo", istaknuo je ministar Filipović.

Ministri su također razmijenili mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, inicijativama koje je predložila Komisija 20. srpnja u okviru paketa „Štednja plina za sigurnu zimu”, o svojim nacionalnim mjerama i planovima za nepredviđene situacije, kao i o daljnjim kratkoročnim radnjama za jačanje sigurnosti opskrbe energijom u Europskoj uniji.

Ministar Filipović naglasio je kako će Hrvatska, osim ulaganja u obnovljive izvore energije, pokrenuti aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta LNG terminala i plinovoda prema susjednim zemljama te ubrzati procese, čime će se osigurati dugoročna stabilnost.

Tijekom neformalnog ručka ministri energetike razgovarali su s ukrajinskim ministrom energetike Germanom Galushchenkom o energetskoj suradnji Europske unije s Ukrajinom.

Na marginama Vijeća za energetiku, ministar Filipović sastao se s povjerenicom za energetiku Kadri Simson, s kojom je razgovarao o budućim energetskim projektima u Republici Hrvatskoj i projektima unutar plana REPowerEU.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...