Dina Kljajić u rubrici Društvo od

U centru Zagreba nalazi se Marićev prolaz koji spaja Prašku i Gajevu ulicu. Tamo ne piše ništa o povijesti tog naziva. Znate li više o povijesti i izvoru naziva tog prolaza?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Zašto prezime Marić nosi puno ljudi u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Petra Marić od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Marići po kojima je Marićev prolaz dobio ime su bili članovi bogate židovske obitelji industrijalaca prezimena Mayer-Marić koja je poč. 20. st. utjecala, i to vrlo značajno, na razvoj i napredak grada Zagreba. Ako niste znali, ova obitelj je utemeljila:

  • naftnu industriju iz koje je nastala danas svima poznata INA,
  • farmaceutsku industriju iz koje se razvila Pliva, te
  • daljnji niz velikih kompanija i tvornica... kao npr. Rafineriju nafte Sisak.

Prvo se ta obitelj prezivala Meyer, pa zatim Meyer-Marić i da bi potom skratili prezime na samo Marić. Kao što je i moje. ;)

Marićev prolaz, Zagreb

Na ulazima i duž Marićevog prolaza u Zagrebu nema uočljivog natpisa o podrijetlu imena kao što obično piše na gradskim tablama s nazivom ulice. Zato nije ni čudo što se pitate to pitanje. A, da budem potpuno iskrena, čini mi se da je i sam taj prolaz skroz nekako zapušten. Prljav i pomalo mračan. Neugledan. Nije se Zagreb baš primjereno odužio onima po kojima je prolaz dobio ime.

Marićev prolaz za Advent u Zagrebu

Složila bi se da je ipak povremeno Marićev prolaz znao zasjati tijekom adventa. Ako ste bili prije i to samo onda kad bi u njemu uredili neki postav sa šarenim lampicama i cool rasvjetom. Nadam se sličnom ugođaju i ovog nadolazećeg adventa u Zagrebu. :)

Dario Barić od
Nisam ga primjetio u Zagrebu. A da nisi ti jedna od nasljednica te familije kad toliko znaš o tom "nepoznatom" prolazu? ;)
Frenki (Ilija) Atajić od
Onaj tko nije prošo pored čarlija i kroz marićev prolaz - nije bio u centru zagreba , - zanima me, zašto istoimeni prolaz, ne nosi puno ime Mayer - Marić , jer mislim - da znam porijeklo i sposobnost - marića (jedan je uništio cijelu staklarsku industriju u cijeloj hr i bosni ), aznam dosta iz pisanih dokumenata, o obitelji mayer - (marići su u tu obitelj, ušli - ženidbom, i sačuvali prezime - njihov dopronos u navedenom je - nula.‌
Milan Šaljivđija od
E ovo su zanimljive informacije. Dajte više ovakvih ovdje. Biti ćete još više čitani. :)

Slična pitanja

2 odgovora 799 👀
2 odgovora 726 👀
1 odgovor 273 👀
2 odgovora 362 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...