163 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Financije od Dina Kljajić

Zašto se PDV mora plaćati? Jednostavno pitanje...

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to PDV?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Dominik Pustajic od Dominik Pustajic
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

PDV, ili porez na dodanu vrijednost, oblik je poreza koji se primjenjuje na potrošnju dobara i usluga. Različite zemlje imaju različite stope PDV-a, ali osnovna svrha PDV-a je prikupljanje poreza od strane države na svakoj fazi proizvodnje i distribucije dobra ili usluge.

Evo nekoliko razloga zašto se PDV mora plaćati:

  1. Financiranje javnih usluga: Prikupljeni PDV često se koristi za financiranje raznih javnih usluga, uključujući infrastrukturu, zdravstvene sustave, obrazovanje i druge javne potrebe. To je način na koji država prikuplja sredstva za pružanje usluga i podršku društvenim funkcijama.

  2. Pravednost i ravnoteža: PDV se primjenjuje na gotovo sve faze proizvodnje i distribucije dobara ili usluga, čime se osigurava ravnoteža u oporezivanju i sprječava izbjegavanje poreza. Na taj način, svi sudionici u ekonomiji doprinose poreznom sustavu prema njihovoj potrošnji.

  3. Jednostavnost i učinkovitost: PDV je često smatran učinkovitim poreznim sustavom jer se primjenjuje na svakoj razini lanca opskrbe, a ne samo na krajnje potrošače. To čini prikupljanje poreza lakšim i manje podložnim izbjegavanju u usporedbi s drugim oblicima poreza.

  4. Poticanje štednje: PDV potiče štednju jer je veći iznos poreza plaćen za potrošnju, što potiče pojedince da razmotre racionalizaciju svojih troškova.

  5. Prilagodljivost poreznog opterećenja: PDV može biti prilagođen u skladu s ekonomskim uvjetima. Na primjer, država može smanjiti ili povećati stope PDV-a kako bi stimulirala ili usporila potrošnju, ovisno o potrebama gospodarstva.

Dina Kljajić od Dina Kljajić
chatgpt odgovor, ali čini mi se vrlo iscrpan. nažalost, chatgpt odgovori nisu dopušteni pa molim da barem parafraziraš odgovor.
Goran Gonar od Goran Gonar
To je to prokletstvo kao i PDV. Najradije PDV ne bi plaćao - ali moraš. Najradije bi uzeo gotov odgovor s ChatGPT-a - ali se ne smije. Polako, mlad je, ima čovjek vremena da sve ispravi.
+2 glasa
Ana Kraljević od Ana Kraljević
prikazano od Znatko
PDV, ili porez na dodanu vrijednost, uvodi se kako bi se osigurala financijska podrška javnim uslugama i projektima. Novac prikupljen kroz PDV koristi se za financiranje raznih društvenih programa, poput zdravstva, obrazovanja i infrastrukturnih projekata. Osim toga, PDV se često smatra pravednim porezom jer ga plaćaju krajnji potrošači, što omogućuje svakome da doprinese prema vlastitim potrošačkim navikama. Također, PDV može djelovati kao alat za regulaciju potrošnje određenih dobara i usluga.
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...