Redakcija u rubrici Priroda od Redakcija

Kako njegovati cvijet - božićna zvijezda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Uz pravilnu brigu o svojim božićnim zvijezdama, moći ćete uživati u njihovoj šarenoj raskoši još mjesecima nakon blagdana. Stručnjaci iz organizacije Stars for Europe (SfE) imaju puno korisnih savjeta kako biste osigurali da vaše božićne zvijezde ostanu zdrave i jake, a neke od njih navodim u nastavku:

Pažljivo biranje pri kupnji

Pri biranju božićne zvijezde trebate odabrati onu koja će dobro rasti. Trebate provjeriti listove i cvjetove kako biste bili sigurni da su zdravi i neoštećeni. Izbjegavajte zvijezde koje su u trgovinama izložene niskim temperaturama (nižim od 15°C) , propuhu i jakoj hladnoći jer to može naštetiti biljkama te se mogu ubrzo osušiti. Također, izbjegavajte zvijezde koje su prekrivene šljokicama jer je to štetno za samu biljku i za okoliš.

Božićne zvijezde
Božićne zvijezde

Zaštita prilikom prijevoza

Vrtni centri i rasadnici obično nude besplatni materijal za omatanje, tako da nakon kupnje možete pažljivo zamotati svoju božićnu zvijezdu kako biste ju zaštitili tijekom prijevoza do kuće. Ako su temperature niske, važno je dodatno zaštititi biljku (zamotati ju s još više materijala).

Postupna prilagodba na novu temperaturu

Kada dođete doma sa svojom novom zvijezdom, nemojte ju prenositi odmah u toplu sobu. Umjesto toga, ostavite ju neko vrijeme u prostoriji koja je hladnija i svjetlija kako bi se postepeno prilagodile na novu temperaturu. Zatim ih, nakon nekoliko sati, premjestite na konačno odredište.

Odabir odgovarajućeg mjesta

Postavite svoju božićnu zvijezdu na svijetlo, toplo i zaštićeno mjesto gdje neće biti izložene propuhu i velikim temperaturnim promjenama. Idealna temperatura za održavanje božićnih zvijezda je između 15 i 22°C. Možete ju staviti, primjerice, pored prozora, ali samo ukoliko je dobro izoliran. Mjesto pored ulaznih vrata nije idealno zbog hladnog zraka koji bi ulazio kada bi se otvarala, a mjesto uz peć ili radijator je ipak previše toplo.

Pravilno zalijevanje

Potrebno ih je umjereno zalijevati, a u što se toplijoj okolini nalaze, potrebno im je više vode. Pričekajte da se površina zemlje osuši prije nego što ih ponovno zalijevate. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer zvijezde bolje podnose lagani stres od sušenja nego pretjeranu vlagu.

Upotrijebite vodu sobne temperature za zalijevanje te pazite na veličinu posude i potrebe biljke jer manje zvijezde zahtijevaju češće zalijevanje od većih. 

Božićna zvijezda - zalijevanje
Božićna zvijezda - zalijevanje

Postoje različite metode zalijevanja: 

  • zalijevanje odozgo - koristite male količine vode svaka dva do tri dana, sve dok korijenska bala ne bude ravnomjerno vlažna (ali ne natopljena!)
  • zalijevanje odozdo -  ulijte vodu u žardinjeru ili tanjurić, a tlo će upiti onoliko vode koliko božićnoj zvijezdi treba
  • potapanje - gotovo suhu korijensku balu potpuno potopite otprilike jednom tjedno dok voda ne prestane raditi mjehuriće, nakon čega trebate pustiti zvijezdu da se ocijedi i stavite ju natrag u lonac

Kod sve tri metode važno je ukloniti višak vode iz tanjura ili lonca najkasnije nakon 15 minuta kako biste izbjegli nakupljanje vode i oštećenje korijena.

Za dodatne informacije i dekorativne ideje s božićnim zvijezdama, kliknite na poveznicu.

Foto: Stars Unite Europe

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Ovi žarko crveni su baš prekrasni (f) (sun)

Slična pitanja

2 odgovora 194 👀
1 odgovor 94 👀
2 odgovora 180 👀
6 odgovora 420 👀
1 odgovor 91 👀
2 odgovora 809 👀
2 odgovora 219 👀
3 odgovora 246 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...